Annons

Henningsson om EM-succén: Hinner knappt tänka efter

Utvecklingen verkar aldrig ta stopp för Philip Henningsson. Han var en av de stora skrällarna i EM-truppen och efter bara en enda tävlingslandskamp var han en av hjältarna när det svenska försvaret stängde ner världslaget Kroatien.
– Man hinner knappt tänka efter, säger IFK-spelaren, som spelade i allsvenskan så sent som för två år sedan.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 17 januari 2018
Philip Henningsson har gjort snabb succé sedan han kom med i landslaget.
Philip Henningsson har gjort snabb succé sedan han kom med i landslaget.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Philip Henningssons snabba utveckling i IFK Kristianstad under förra säsongen överraskade många – inklusive tränaren Ola Lindgren. Den här säsongen har 22-åringen fortsatt att göra framsteg och ansågs till och med vara en av de mest spännande talangerna i Champions League.

Han spelade sin första tävlingslandskamp mot Serbien i söndags och följde upp den insatsen med 60 minuters gediget försvarsarbete mot Kroatien. Henningsson kryddade dessutom succén med två mål och en assist.

Annons

När Bladetsporten når IFK-spelaren har han precis skickat hem de isländska lagkamraterna Olafur Gudmundsson och Arnar Freyr Arnarsson ur EM.

– Det är lite synd om dem. De gjorde en väldigt bra match mot oss och jag hade unnat dem att spela vidare. Men jag har ju det hellre så här att vi gick vidare med fyra poäng, säger Henningsson.

Dagen efter skrällen mot Kroatien tog Sverige flyget från Split till den nya spelorten Zagreb. Tack vare att man vann gruppen spelar man inte sin första match i mellanrundan förrän på lördag. Då ställs man mot en annan EM-favorit – Frankrike.

Förhoppningarna att vinna den matchen och dessutom ta sig till en semifinal har definitivt ökat efter segern mot Kroatien.

– Vi är bra och nu har vi ju klart bättre möjligheter än de flesta verkade tro innan matchen mot Kroatien. Då handlade snacket mest om att vi skulle ha noll poäng med oss till mellanrundan, säger Henningsson.

I EM-truppen petade Philip Henningsson landslagsmeriterade namn som Viktor Östlund, Philip Stenmalm och Markus Olsson. Han spelade ingenting i EM-premiären mot Island, men har plötsligt – nästan från ingenstans – blivit en bärande försvarsspelare. Och dessutom på fel position.

– I början var det lite speciellt att spela tvåa bakåt och det har tagit lite tid att komma in i det. Men nu börjar jag hitta rätt.

Blev du överraskad när Kristján Andrésson valde att satsa så hårt på dig?

– Både och. I och med att jag fick speltid mot Serbien och kände att det gick bra så visste jag att jag hade en bra chans. Men lite överraskande var det nog ändå, säger Henningsson, som hyllar modet hos förbundskaptenen.

– Tittar man på målvaktsparet (Andreas Palicka och Mikael Appelgren) så är de bäst i världens bästa liga. Den ena kan vara riktigt bra och den andra kan ändå få start i nästa match. Det är alltid modigt att göra sådana val som tränare.

Annons

Du blev ju själv hyllad av Andrésson för ditt engagemang på bänken mot Island. Har du redan hunnit ta på dig en ledarroll i laget?

– Jag vet inte om det är en ledarroll. Det är bara så jag brukar göra i IFK, att stötta mina lagkamrater, så det är inget som jag bara gör här.

På lördag ställs Henningsson mot ännu fler världsstjärnor i Frankrike. Men då med en semifinalplats i sikte.

– Det blir inga lätta matcher, säger han.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons