Annons

HIF skrällde i egna cupen

INNEFOTBOLL HÄSSLEHOLMEn bra målvakt brukar vara guld värd för ett lag. Hässleholms IF har två att tacka. Jimmy Friberg och Peter Jönsson bidrog båda starkt till HIF:s överraskande seger i HIF-cupen.
Sport • Publicerad 6 december 2002
IFK Hässleholm jublar efter ett av sina mål i finalen. K/W-målvakten deppar i bakgrunden.
IFK Hässleholm jublar efter ett av sina mål i finalen. K/W-målvakten deppar i bakgrunden.Foto: 
Hässleholms Beznik Vilanka visade vägen för sitt HIF. Här jublar han efter sitt 1–0 mål i finalen i herrturneringen.
Hässleholms Beznik Vilanka visade vägen för sitt HIF. Här jublar han efter sitt 1–0 mål i finalen i herrturneringen.Foto: 

I kvartsfinalen mot Åhus Horna blev Hässleholms IF:s förstemålvakt Jimmy Friberg utvisad för hands utanför straffområdet.

Då klev reserven Peter Jönsson in i semifinalen mot IFK Osby, gjorde en riktig stormatch och räddade finalplatsen åt sitt lag.

Annons

I finalen mot IFÖ/Bromölla var Jimmy Friberg tillbaka i målet och blev matchvinnare. Friberg gjorde flera viktiga räddningar för sitt lag- den allra viktigaste sekunderna före slutsignalen på Markus Petterssons frispark.

– Visst är det kul att man fick vara med och avgöra. Den här segern känns helt underbar. Det var länge sedan HIF vann någonting så här stort, säger Jimmy Friberg.

Var du orolig att inte få stå i finalen?

– Lite orolig var man. Peter Jönsson gjorde en fantastisk insats i semifinalen. Han är bra inomhus, så särskilt förvånande är det inte.

Junioren Peter Jönsson hade dessutom hjälp av stolpen och ribban vid ett antal tillfällen. Detta bidrog till den överraskande semifinalsegern (2–0).

I finalen mot Ifö/Bromölla passade sig Hässleholm för att backa hem lika mycket som man gjorde mot Osby. Istället gick man till attack direkt. Detta gav resultat.1–0 gjorde Beznik Vilanka efter två och en halv minut. Kort därefter pangade Artan Alija in 2–0 på passning från Benny Palmkvist. HIF backade hem mer och mer efterhand. Bromölla lyckades att reducera genom mål av hårdskjutande målvakten Markus Pettersson, men närmare än så kom inte de svartklädda. Unge talangen Sebastian Valentinsson skapade en del oreda i HIF-försvaret. I övrigt var det rätt tunt framåt. Besvikelsen var stor i Bromöllalägret – desto gladare var det bland Hässleholmarna, inte minst hos nye tränaren för året, Krister Andersson.

– Det känns oerhört skönt. Jag tror att segern kan bli ett lyft för hela föreningen. Som jag ser det har vi redan nu många kvalitetsspelare i laget, men tack vare den här segern kanske vi kan locka till oss ännu fler spelare. Jag hoppas på en snöbollseffekt, säger Andersson.

De båda målskyttarna Artan Alija och Beznik Vilanca är giftiga framåt, men framför allt var det försvarsspelet som imponerade i turneringen.

Här bör nämnas Benny Palmkvist och Johan Sandberg. Många hade tippat grannklubben och storebror IFK som slutsegrare. För dem blev det en fjärdeplats efter förlust 2–3 i bronsmatchen. Istället blev det lillebror som gick hela vägen den här gången.

Är du överraskad?

Annons

– Lite förvånad är jag väl, men med tanke på hur bra vi spelade i gruppspelet så är det ingen större överraskning. Sedan hade vi det där lilla extra flytet som behövs i cupspel. Mot Osby var vi ju kraftigt utspelade, men lyckades ändå att vinna.

Hässleholms IF firar i år 80 års jubileum. Segern i HIF-cupen måste därför kännas extra varmt i HIF-hjärtan, inte minst för Krister Andersson som efter utflykter bland annat i Mala och Sibbhult återvände till sin moderklubb efter den gångna säsongen.

– Det känns spännande att vara tillbaka i HIF och det är kul att vi lyckades att gå ända fram i den här turneringen Det läggs ner ett enormt jobb på just HIF-cupen och det känns härligt att få stå som slutsegrare.

Fjolårssegrarna och favorittippade Kristianstad/Wä fick se sig slagna i finalen.

Klart att det känns bra att slå ett så bra lag som Kristianstad/Wä. Samtidigt är det en skön revansch för oss eftersom vi förlorade motsvarande möte förra året med minsta möjliga marginal: 2–3, säger huvudtränaren Daniel Nilsson.

Kristianstad/Wä tog sig till finalen via en 3-0 seger mot Vittsjö i semifinalen. I den andra semifinalen var det dubbelt IFK. Förstalaget tog sig vidare via 2-0.

I finalen fick K/W ta sig an ett helt respektlöst motståndarlag. Hässleholm låg tätt som iglar på de rödklädda och tillät inte K/W spelarna få det minsta utrymme.

Av Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons