Annons

Hockeyexperten berättar om övergrepp

Hockeyexperten Erik Granqvist berättar om övergrepp han utsattes för som ung spelare i Luleå.
General managern i Luleå, Stefan Nilsson, bekräftar för Expressen att den typen av inkilningar förekom i klubben på 80-talet.
Ishockey • Publicerad 3 november 2021
Erik Granqvist. Arkivbild.
Erik Granqvist. Arkivbild.Foto: Stig Kenne/TT

Viaplays hockeyexpert Erik Granqvist såg tv-intervjun som förre Chicago-spelaren Kyle Beach gjorde när han berättade om de sexuella övergrepp han utsattes för av en tidigare tränare 2010.

Skandalen har chockat hockeyvärlden.

Annons

När ämnet togs upp i Viaplays hockeystudio på lördagen reagerade Erik Granqvist på ett känslosamt sätt.

– Jag bara grät, det var bland det tuffaste jag sett. Det här är tystnadskultur när det är som värst, sade Granqvist i sändningen.

Drabbats själv

Det fick Granqvist att berätta i Viaplay hockey podcast om det han själv varit med om under en inkilning när han var ung hockeymålvakt.

– När en målvakt i Luleå blev avstängd ett halvår fick jag chansen som 17-åring i A-laget. Men ingen ung spelare klarade sig från inkilningarna, berättar Granqvist i podcasten.

För Erik Granqvist hände det efter en bortamatch i Stockholm.

– Några äldre spelare var kvar. De tog massagebänken och ställde den i duschen, sen slet de in mig där och tog av mig kläderna. Tog ett skridskosnöre och knöt det hårt runt snoppen. Om jag skulle göra motstånd skulle de dra i det för att hålla mig lugn. Sen rakade det bort allt hår på kroppen och på huvudet.

Luleås tidigare stjärnspelare och nuvarande general manager Stefan Nilsson bekräftar för Expressen att den typen av inkilningar var vanliga i klubben på den tiden.

– Jag har själv gått igenom precis den inkilningsritual som han beskrev, den fanns i Luleå på 80-talet och några år in på 90-talet, säger Nilsson.

"Tomt i ögonen"

Efter övergreppet påverkades Granqvist starkt av det som hade hänt.

– Jag kommer ihåg när jag ställde mig i duschen efteråt. Jag kände inte min kropp. Jag kollade mig i spegeln och det var bara helt tomt i ögonen. Jag förlorade en del av mig själv. En del jag egentligen aldrig hittade tillbaka till, förrän jag lyssnade på Kyle Beach.

TT har varit i kontakt med Granqvist som inte vill uttala sig mer om händelsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons