Annons

Hockeyspelare döms för misshandel i juniormatch

En 21-åring döms i Svea hovrätt till samhällstjänst och närmare 93 000 kronor i skadestånd för misshandel.
Detta efter en händelse som inträffade under en hockeymatch för juniorer, rapporterar Aftonbladet.
Ishockey • Publicerad 10 juni 2024
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Det var i en J20-match i januari 2022 som det inträffade. En spelare på avbytarbänken skvätte vatten mot en motståndare på isen som svarade med att vända sig om och slå honom i ansiktet med klubban. Detta gjorde att käken gick av på flera ställen.

Där och då fanns det ingen sjukvårdspersonal på plats så tränaren fick själv ringa larmcentralen. Det var sedan på sjukhuset som det konstaterades att käken hade gått av på flera ställen och att flera tänder var utslagna.

Annons

2023 friades motståndarspelaren för grov misshandel men dömdes däremot till att betala skadestånd på drygt 66 000 kronor. Detta med anledning av att han enligt tingsrätten vållat skadorna till följd av vårdslöshet.

"Det är det viktigaste"

Detta överklagades till hovrätten som meddelade sin dom under måndagen.

Thomas Bodström är den tilltalades advokat. Han säger till TT att han är nöjd med domen.

– Ja, för att han har hela tiden sagt att han har gjort fel. Däremot var det helt fel att han skulle dömas för grov misshandel. Nu blev han inte det och det är det viktigaste.

– Och att han inte behöver sitta en enda dag i fängelse för det här.

Gällande hur 21-åringen själv ser på domen säger han så här:

– Jag tror att han tycker att det är skönt att allting är över och att han, precis som båda, kan fokusera på framtiden och lämna den här tråkiga händelsen bakom sig. Det är två bra killar som gillar att spela hockey. Och det är det de ska ägna sig åt, det har aldrig funnits någon avsikt att skada varandra.

"Det är rena lotteriet när det blir åtal"

Den åtalade har i rättegången hävdat att det var ett misstag att slå spelaren i ansiktet och att syftet var att träffa vattenflaskan.

Att sådant som sker under en match faktiskt leder till ett rättsfall hör inte till vanligheterna i Sverige.

– Det är helt sjukt hur man tillåter slagsmål, helt avsiktlig misshandel inför tv-kameror utan att det blir någon som helst åtgärd. Och så gör man det här när det är en klumpig grej... Så det är rena lotteriet när det blir åtal, säger Bodström.

Fakta: Hockeyvåld i rätten

Det är ovanligt att våld på högsta idrottsnivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

+ 1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorlig dom och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

+ 1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent "Kneten" Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

+ 2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

+ 2015 crosscheckade Rögles Jakob Lilja Malmöbacken Jens Olsson i nacken i en SHL-match. Fallet gick hela vägen till Högsta domstolen där Lilja dömdes till villkorlig dom för misshandel.

+ 2017 tacklade Thomas Larkin Brynäsforwarden Daniel Pailles i en CHL-match, tacklingen avslutade Pailles karriär. Larkin åtalades för misshandel men friades efter fyra år av Gävle Tingsrätt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons