Annons

"Hans otroliga målfarlighet är bra att ha med sig"

Han vill inget hellre än att spela ännu ett VM och ett sista mästerskap som 41-åring.
Då får han väl baxa landslaget till Qatar. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka när VM-kvalet avgörs.
Fotboll • Publicerad 2 november 2021
Zlatan Ibrahimovic inför en landskamp mot Estland i våras. Nu är han tillbaka i landslaget efter skadeproblem. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic inför en landskamp mot Estland i våras. Nu är han tillbaka i landslaget efter skadeproblem. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Förbundskapten Janne Andersson med Zlatan Ibrahimovic på en presskonferens. Arkivbild.
Förbundskapten Janne Andersson med Zlatan Ibrahimovic på en presskonferens. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Med ett avgörande läge i VM-kvalet är erfarenhetsbegreppet också bra och det finns inte någon som är i närheten av hans erfarenhet.

Däremot är förbundskaptenen tveksam till att 40-åringen, som nyligen kommit tillbaka efter skador, ska kunna spela två 90-minutersmatcher.

Annons

– Det vill jag jag inte spekulera i, men det blir i samråd med honom. Två matcher på tre dagar känns kanske lite långsökt och det finns taktiska aspekter att ta hänsyn till, säger Andersson.

Sverige toppar gruppen och kan bli klar gruppetta vid seger mot Georgien i Batumi den 11 november om Spanien samtidigt tappar poäng mot Grekland i Aten.

Annars avgörs allt i Sevilla tre dagar senare.

Gruppettan går direkt till VM, för tvåan väntar playoff i mars.

Tillbaka i mars

Zlatan Ibrahimovics nästan fem års långa landslagsfrånvaro bröts när han togs ut till VM-kvalinledningen mot Georgien och Kosovo i slutet av mars.

Succén var omedelbar. Han startade i båda matcherna och han spelade fram Viktor Claesson till segermålet (1–0) mot Georgien på Friends arena. Några dagar senare i Pristina stod han för en målgivande passning i 3–0-segern.

Under våren kom skadorna och det blev varken något EM eller spel i höstens två första landslagssamlingar.

Ibrahimovic var tillbaka i spel med Milan i mitten av oktober och har sedan dess medverkat i Milans fyra senaste matcher. I helgen skickade han in sitt 400:e ligamål i 2–1-segern borta mot Roma.

– Man såg senast hans kvalitéer, säger Andersson om matchen mot Roma.

Siktar på VM

När Ibrahimovic återförenades med landslaget gjorde han ingen hemlighet av att siktet är inställt på VM-slutspelet i Qatar i slutet av nästa år.

Annons

Hans bidrag till Milan – tre ligamål på fem matcher – i höst spär på spekulationerna om att han och klubben förlänger kontraktet med ytterligare en säsong.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf har en lättare skada, och mittbacken saknas i Manchester United i kvällens möte med Atalanta i Champions League. Men det finns inga farhågor inför VM-kvalmatcherna.

– Jag pratade med Victor igår och han är inte orolig. Det är en lättare skada, så jag är inte orolig. Det samtalet kändes bra, säger förbundskaptenen.

Marcus Danielson missar dock VM-kvalavslutningen. Han befinner sig just nu i karantän i Dalian inför den kinesiska ligans planerade återstart.

Holmén kommer in

Sebastian Holmén kliver in i truppen som hans ersättare.

– Vi hinner med väldigt lite nu, och hinner inte skola in någon. Så de som kommer in nu måste ha varit med tidigare. Det var en av delarna som vägde i hans vågskål den här gången, säger Andersson.

Med tanke på mittbacksproblemen hörde förbundskaptenen av sig till Pontus Jansson, som avslutade landslagskarriären i somras. Efter några dagars betänketid sade Jansson nej till en comeback.

– Vi hade kontakt för några veckor sedan. Han blev väl inte chockad av att jag ringde. Han fick fundera och så hade vi ny kontakt där han valde att säga nej, säger Andersson.

Logistiken med två bortamatcher gör det svårt att byta spelare om något händer. Därför har Andersson tagit ut en trupp med 26 spelare. Ny till denna samling är, förutom Holmén, Oscar Lewicki.

Albin Ekdal är avstängd mot Georgien efter varningen han fick mot Grekland.

Fakta: Truppen mot Georgien och Spanien

Målvakter: Robin Olsen, Sheffield U, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Pontus Dahlberg, Doncaster.

Försvarare: Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Newcastle, Ludwig Augustinsson, Sevilla, Daniel Sundgren, Aris Thessaloniki, Joakim Nilsson, Arminia Bielefeld, Martin Olsson, Malmö FF, Alexander Milosevic, AIK, Sebastian Holmén, Caykur Rizespor.

Mittfältare/anfallare: Jens Cajuste, Midtjylland, Viktor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Sampdoria, Emil Forsberg, Leipzig, Dejan Kulusevski, Juventus, Kristoffer Olsson, Anderlecht, Mattias Svanberg, Bologna, Ken Sema, Watford, Jesper Karlsson, Alkmaar, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Alexander Isak, Real Sociedad, Viktor Gyökeres, Coventry, Magnus Eriksson, Djurgården, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Oscar Lewicki, Malmö FF.

Fakta: Truppen mot Georgien och Spanien

Ställningen i täten av grupp B:

1) Sverige, 6 spelade matcher, plus 9 i målskillnad, 15 poäng.

2) Spanien, 6, plus 8, 13.

3) Grekland, 6, plus 1, 9.

Återstående matcher:

Torsdag 11 november: Georgien–Sverige (18.00), Grekland–Spanien (20.45).

Söndag 14 november: Spanien–Sverige (20.45), Grekland–Kosovo (20.45)

De tio gruppsegrarna i Europakvalet är klara för VM-slutspelet i Qatar, 17 november–18 december 2022.

De tio grupptvåorna, tillsammans med de två bästa gruppvinnarna i Nations League som inte vann eller kom tvåa i sin VM-kvalgrupp, spelar ett playoff om tre platser i VM 2022.

De tolv lagen lottas in i tre grupper, där de fyra lagen möts i semifinaler (enkelmöten) och i en avgörande final. Matcherna spelas i mars 2022.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons