Annons

Idrotten i kris – uppskattar miljardtapp

Svensk idrott kommer att förlora nästan 1,3 miljarder kronor i intäkter de närmaste månaderna på grund av coronapandemin.
Inom kort kommer Riksidrottsförbundet att begära ett nytt krispaket av regeringen. Och det är bråttom:
Sport/Ekonomi • Publicerad 5 juni 2020
Gothia Cup, den internationella ungdomsturneringen i fotboll, är en av många sommarevenemang som inte kan genomföras på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Gothia Cup, den internationella ungdomsturneringen i fotboll, är en av många sommarevenemang som inte kan genomföras på grund av coronapandemin. Arkivbild.Foto: ADAM IHSE / TT

Regeringen har redan betalat ut ett krisstöd till idrotten på 500 miljoner kronor men den svåra och långvariga pandemin gör att många idrottsklubbar är hårt pressade ekonomiskt.

Tidigare i veckan sade Eriksson till TT att "idrotten blöder".

Annons

Exakt hur mycket har nu RF tillsammans med specialförbunden gjort en uppskattning över. För perioden juni-september beräknar man att gå miste om 1,26 miljarder kronor.

De små idrottsföreningarna räknar med att förlora intäkter på 660 miljoner kronor, idrottsföreningar med stora evenemang 540 miljoner och förbunden själva 60 miljoner.

"Risk att kon har dött"

Den 11 juni kommer Riksidrottsförbundet vid ett extra styrelsemöte att ta beslut om hur mycket man ska äska av regeringen. Björn Eriksson vill i dag inte säga mer än att det förmodligen handlar om mer än de 500 miljoner man fick förra gången.

Enligt Eriksson är det bråttom.

– En sak är väldigt viktig och det är att ett sånt här paket mår inte särskilt väl av om det kommer till hösten i samband med budgetprocessen. Då är det risk att kon har dött och gräset växer.

– Jag vill gärna att det handläggs som ett snabbspår. Förra gången behövde regeringen tre dagar och jag vill inte sätta någon tidsgräns, men jag tror det är olycksaligt om perioden börjar och hinner gå utan att någon vet hur det blir, säger han.

Häckens jätteras

Sommaren innehåller normalt stora ungdomsturneringar som ger idrottsklubbar viktiga intäkter. Häckens stora fotbollscup Gothia Cup är en av de drabbade och den allsvenska klubben gick nyligen ut med en ekonomisk prognos för året på hiskeliga minus 40 miljoner kronor.

I samband med det förra krispaketet gjorde Björn Eriksson tidigt klart med att man inte skulle kunna kompensera för allt. De 500 miljonerna ska vara utbetalda före midsommar och när föreningarna fick ansöka om stödpengar blev det för totalt 1,26 miljarder – samma summa man nu beräknat nästa periods intäktsbortfall till.

Men Eriksson ser inte att RF i sitt kommande äskande ska försöka få kompensation för det som fattades förra gången.

– Vi kan inte göra det fullt ut eftersom det här stödet inte är ett kompensationsstöd utan ett överlevnadsstöd. Det gäller fortfarande. Det går inte för idrotten att säga att vi som de enda ska ha full kompensation för corona, däremot att hålla ett öga på överlevnadsaspekten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons