Annons

Idrottsåret vi minns (och det vi helst vill glömma så fort som möjligt)

ALLMÄNT STOCKHOLM Somliga kan bära sin plats med stolthet. Andra skulle säkert göra vad som helst för att slippa finnas med här.
Sport • Publicerad 29 december 2002
Årets västa miss. Fiaskot var ett faktum när Tommy Salo råkade fumla in pucken i målet bakom sig mot Vitryssland, och såg till att Sverige försvann ur OS-turneringen.
Årets västa miss. Fiaskot var ett faktum när Tommy Salo råkade fumla in pucken i målet bakom sig mot Vitryssland, och såg till att Sverige försvann ur OS-turneringen.Foto: 

Det här är listan över personer – och händelser – som gjorde idrottsåret 2003 till ett år att minnas.

Det här är Årets...

Annons

...ärevarv:Stod Sören Cratz för när han återvände med Helsingborg till Söderstadion, mycket uppskattat av Hammarbysupportrarna, desto mindre roade var Helsingborg som gav Cratz sparken.

...massfall:Hjälpte shorttrackåkaren Steve Bradbury att ta Australiens första guld någonsin i ett vinter-OS. Hopplöst sist i finalen såg han hur alla åkarna i täten föll i sista kurvan. Ensam kunde Bradbury skrinna i mål med de övriga krypande på alla fyra efter sig.

...mest bortglömda:Annika Sörenstam som trots alla segrar inte ens blev nominerad till Idrottsgalan i kategorin Årets idrottskvinna.

...dubbelfel:Alla tennisspelarna i Stockholm Open-kvalet som inte antecknade sig som reserver till huvudturneringen om någon spelare skulle lämna återbud. Det kostade spelarna, bland annat flera svenskar, minst 60000 kronor i prispengar och en chans att få möta världsettan Lleyton Hewitt, då det faktiskt blev ett återbud i form av Thomas Enqvist.

...Tommy Söderberg:”Vi är alldeles för resultatorienterade i Sverige”, sade fotbollens förbundskaptenen Tommy Söderberg. Resultaten för svensk fotbolls del kan sammanfattas i ett X. Elva av fjorton matcher under året slutade oavgjort.

...Lars Lagerbäck:”Ingenting hände”, sade Lagerbäck. Alla andra tyckte att det såg ut som Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg övade brottning på träningen i Japan.

...grisigaste:Det grishuvud som kastades in i samband med matchen mellan Real Madrid och Barcelona. Målet var att träffa förre Barcelonaspelaren, numera i Real Madrid, Luis Figo.

...utskällning:Drabbade antagligen Roman Timtjenko i ryska division 2-laget Zenit2 efter matchen mot Spirovo i juni. Timtjenko fick rött kort i första halvlek efter att fult ha sparkat ner en hund som sprungit in på planen.

...hästspark:Rolf-Göran Bengtsson kunde bli världsmästare, men blev av med hästen Pialotta sex veckor före VM i Jerez. Chefen Jan Tops sålde hästen och sörjde inte över Bengtssons olycka.

...barnflicka:Elin Nordegren jobbade hemma hos familjen Parnevik, träffade en viss golfspelare med klös och sedan ville alla tala med svenskan.

Annons

...höjdare:Kajsa Bergqvist nådde höjder där bara ett fåtal höjdhoppare varit tidigare. 2,05 imponerade och gav konkurrenterna skrämselhicka.

...mest utseendefixerade:Anna Ljungdahl-Rapp, spelare i det svenska damhandbollslandslaget. I en tv-intervju berättade Ljungdahl-Rapp att ”Jugoslaviens förstemålvakt ser riktigt trött och gammal ut” och ”när de byter in andremålvakten kan Åsa (Eriksson) knappt skjuta för hon var ännu fulare”. Anna Ljungdahl-Rapp borde kanske ha funderat mer på sitt eget spel och mindre på motståndarnas utseende, tre raka förluster var inte speciellt snyggt.

...skådespelare:Brasilianske fotbollsspelaren Rivaldo i samband med VM-matchen mot Turkiet Fick bollen på knäet, tog sig då för huvudet och lurade domaren att visa ut Hakan Ünsal.

...artist:Anders Svensson för sin helikopterfint i åttondelsfinalen mot Senegal. Men som så många andra mästerverk blev den ofullbordad.

...tavla:Tommy Salo visade upp en puckhantering ingen trodde fanns mot Vitryssland i OS, och Tre Kronor ett resultat ingen trodde var möjligt.

...slappaste:Halfpipelandslaget valde sol, bad och Kaliforniens beacher framför brädåkning när de skulle ladda upp inför vinter-OS i Salt Lake City.

...tuppkam:Han hade spelens fräckaste frisyr. Den lille finländaren Heikki Sorsa åkte också tuffast av alla i halfpipen. Men trots hög frisyr och höga hopp blev det bara en sjundeplats i OS.

...gummiansikte:Det var grimaser och miner ingen trodde var möjliga, men framförallt ett sjukampsguld som fick många, många fler än Carolina Klüft att dra på smilbanden.

...profet:Peter Ijeh som spred bibelcitat i samma takt som han gjorde mål för sitt Malmö FF.

...trotjänare:Italienske landslagsspelaren Angelo di Livio som valde att stanna kvar i Fiorentina – trots att klubben tvångsnedflyttades till italienska serie A till C2, motsvarande division 4. ”Det finns saker som är betydligt viktigare än pengar”, förklarade di Livio sitt beslut och visade samtidigt upp en sida som blir alltmer ovanlig i fotbollsvärlden.

Annons

...stålman:Ingen kunde stoppa Lance Armstrong från att cykla hem sin fjärde Tour de France-seger i karriären.

...tugga:Amerikanske brottningstränaren som stängdes av två veckor. Orsaken: han bet av huvudet på en sparv inför sina adepter. Sparven levde, kan för övrigt tilläggas.

...restaurangbesök:Jan-Ove Waldner satte foten på vännen Tomas Brolins krog i Stockholm. Det skulle han inte gjort. Resultatet blev benbrott, en skruv i foten och minst sex månaders rehabilitering.

Av Tobias Österberg, TT
Av Tobias Österberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons