IFK vann efter straffdramatik – nu väntar match om tredje pris

IFK Kristianstad kvitterade i slutsekunden och vann efter straffar mot franska ligalaget St Raphael. Philip Henningsson blev den som till sist avgjorde i straffläggningen till IFK:s fördel – efter fem straffomgångar. Matchen slutade 30–30 vid full tid och 35–34 efter straffar.
Efter lördagens övriga matcher stod det sedan klart att IFK missar finalen i Heide Cup på målskillnad. I stället väntar match om tredje pris mot Hamburg, en match som spelas 14.30 på söndagen.
HANDBOLL/KRISTIANSTAD • Publicerad 10 augusti 2019

IFK Kristianstad fick det tufft mot franska ligalaget St Raphael i tyska Heide Cup på lördagseftermiddagen. Fransmännen med anfallsgiganten Jeremy Toto på linjen drog iväg till 5–1 och höll sedan IFK stången de första tjugo minuterna av första halvlek.

IFK hade svårt att komma till skott och spelade mest runt i anfallslinjen medan St Raphael hade snabba och effektiva avslut.

I ställningen 8–12 räddade Richard Kappelin en straff och med tio minuter kvar av första halvlek så räddade han också Jeremy Totos skott för första gången och sedan en snabb dubbelräddning och vändningen tycktes vara ett faktum för IFK som spelade upp sig och kom i fatt en aning till 13–15 i paus.

Men St Raphael fortsatte att hålla IFK på avstånd genom andra halvlek och även om IFK spelade stundtals klok och vettig handboll och att Valter Chrintz öste in mål (10 totalt) tycktes det omöjligt att stoppa den 197 centimeter långe Jeremy Toto. Av fransmännens 34 mål gjorde Toto nio.

IFK var uppe i likaläge för första gången, 22–22, efter 45 spelade minuter men snabbt vände det tillbaka till två måls försprång för St Raphael. I matchens allra sista sekunder satte Valter Chrintz straff till 30 lika och i den efterföljande straffläggningen var IFK kyligast. Philip Henningsson satte den avgörande straffen i den femte straffomgången.

Jesper Larsson och Björn Sätherström rattade laget i Ljubomir Vranjes frånvaro.

– Vranjes är i Flensburg för att ”försöka” spela Tobbe Karlssons avskedsmatch, han kommer tillbaka till oss senare under lördagskvällen.

Larsson konstaterade att St Raphael hade julafton i första halvlek.

– Vi är odisciplinerade och får inte till spelet men det är skönt att killarna visar karaktär och vilja i andra halvlek där vi faktiskt hade chanser att inte bara komma ikapp utan också förbi.

Vid ställningen 30–30 blev lagledningen förvånade över straffläggningen.

– Vi hade faktiskt inte koll på att det skulle bli straffläggning men de vill ha vinnare i alla matcher, säger han.

Under lördagseftermiddagen spelas resterande matcher som avgör hur spelschemat ser ut för IFK under söndagens placeringsmatcher.

– Det enda som egentligen är intressant är förstaplatsen men det krävs en hel del för att vi ska få spela om den. Det lutar åt en match om tredjeplatsen, men vi får se, konstaterar Larsson som avslutning.

Och efter lördagens matcher fick ”Jeppe” rätt. För trots segrarna mot Hamburg och St Raphael räckte det inte till final i Heide Cup, IFK föll på målskillnad. I stället väntar ny match mot Hamburg, en match om tredje pris och den spelas klockan 14.30 på söndagen.

Jesper Larsson rattade laget tillsammans med Björn Sätherström när Ljubomir Vranjes är i Flensburg för att spela avskedsmatch för Tobias Karlsson.
Handboll, Heide Cup

IFK Kristianstad–St Raphael 35–34 efter straffar, 30–30 (13–15)

IFK: Valter Chrintz 9, Emil Hansson 4, Adam Nyfjäll 3, Alfred Ehn 3, Teitur Einarsson 3, Philip Henningsson 2, Marc Canellas 2, Anton Halén 2, Evon Mohlin, Ludvig Jurmala Åström.

Straffmål, IFK: Valter Chrintz, Teitur Einarsson, Anton Halén, Marc Canellas och Philip Henningsson.