Annons

IFK-löftet stor guldhjälte – uttagen i All Star Team: ”Alltid kul att vinna”

Han blev svensk mästare med IFK Kristianstad i våras.
Nu är Valter Chrintz, pojken med guldbyxorna, dessutom Europamästare – och hyllad som en av EM-turneringens bästa spelare.
– Det känns jäkligt gött, det är svårt att sätta ord på det, säger guldhjälten från Åhus.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 19 augusti 2018
Foto: HRS PHOTO

Sveriges U18-landslag i handboll är åter bäst i Europa.

IFK Kristianstads kantlöfte Valter Chrintz klev fram och blev stor guldhjälte när Island besegrades med klara 32–27 i EM-finalen.

Annons

– Det är alltid kul att vinna. Nu blir det bankett och sedan hoppas jag att vi ska till en karaoke-bar och skölja våra röster med lite sång, skrattar Valter Chrintz mitt i guldfirandet.

1997 vann Sverige senast U18-EM i handboll. Valter Chrintz, född 2000, kom till världen först tre år senare men var en av giganterna när Sverige på söndagskvällen fixade hem det efterlängtade guldet i Kroatien.

Åhussonen gjorde åtta mål i finalen och var en av tre svenska spelare som tog plats i turneringens All Star Team.

– Det är alltid skönt att belönas. Jag är extremt glad och det känns helt fantastiskt. Det har gått bra under hela turneringen, men det är fler i laget som hade varit värda att komma med, säger Valter.

Förutom IFK-spelaren tog även Ludvig Hallbäck och målvakten Fabian Norsten en plats i turneringens All Star Team.

Sverige, som förlorade mot Island i gruppspelet, fick en drömstart i finalen i U18-EM i Kroatien och ledde tidigt med 7–1.

– Vi ville lägga ribban direkt och stressa dem. När vi möttes i gruppspelet föll vi in i deras tempo, säger Valter Chrintz.

Men Island tog sig tillbaka in i matchen och hade 12–12 med sig in i halvtidsvilan.

Lagen följdes åt i inledningen av andra halvlek och när Åhussonen Valter Chrintz satte 22–20 kunde Sverige koppla ett tidigt guldgrepp.

Det var också inledningen på Chrintz målshow. Högersexan gjorde flera viktiga mål när Sverige drog iväg till 29–24 och punkterade finalen. Till slut landade IFK-spelaren på åtta fullträffar på tio avslut.

Annons

Bäste målskytt i det svenska guldlaget blev Ludvig Hallbäck med elva mål. Ystads IF-spelaren vann dessutom skytteligan i EM.

– Jag fick stora ytor och hade en bra känsla. Jag fortsätter tills jag missar, säger Valter Chrintz, som nu har varit med och tagit två stora titlar inom tre månader.

– Jag rankar nog EM-guldet högre. Det känns helt otroligt, men förhoppningsvis får man vara med om det igen, säger han.

Efter söndagskvällens bankett och en sväng karaoke i Kroatien-natten väntar bussen på det svenska guldlaget redan 05.00 på måndagsmorgonen.

Valter Chrintz väntas landa på svensk mark under eftermiddagen för att inom kort ansluta till IFK Kristianstads försäsongsuppladdning.

– Jag hoppas att jag får lite vila i morgon (läs måndag), men på tisdag är det nog träning igen, skrattar Valter Chrintz.

All Star Team.
All Star Team.Foto: HRS PHOTO

På herrsidan har Sverige under åren plockat 18 medaljer från U-mästerskapen.

Sverige vann UVM-guld 2013 med IFK-profilerna Anton Lindskog (numera i Wetzlar), Albin Lagergren (numera i Magdeburg) och Helge Freiman i laget.

U18-damerna förlorade bronsmatchen i VM i Polen, 27–34 mot Sydkorea.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons