Annons

IFK på språng mot final "Det är mycket som ska stämma men vi tror vi har en chans"

IFK Ungdom Kristianstad har aldrig haft ett lag i finalspelet i Ica-cupen. Nu siktar klubbens pojkar 89 på att bli först.
Sport • Publicerad 16 januari 2004
David Nilsson är högersexa i IFK:s 89-or och han tror på avancemang. "Vi ska gå vidare med ett snabbt spel, snabba kontringar och ett bra försvarsspel", säger han.
David Nilsson är högersexa i IFK:s 89-or och han tror på avancemang. "Vi ska gå vidare med ett snabbt spel, snabba kontringar och ett bra försvarsspel", säger han.Foto: 
14-åringarna i IFK Ungdom finslipar formen inför helgens stora prov – Ica-cupen på hemmaplan. IFK har en tuff lottning, men siktar på att vara ett av de åtta lagen som spelar final i mars. BILDER: WILLY ALM
14-åringarna i IFK Ungdom finslipar formen inför helgens stora prov – Ica-cupen på hemmaplan. IFK har en tuff lottning, men siktar på att vara ett av de åtta lagen som spelar final i mars. BILDER: WILLY ALMFoto: 

32 lag är kvar i SM för pojkar födda 1989.

På söndag är de bara åtta lag kvar.

Annons

I morgon eftermiddag inleds sista gallringen – steg fyra i prestigefyllda Ica-cupen och två av grupperna spelas i Idrottshallen i Kristianstad.

Arrangörsklubben IFK Ungdom har fått en tuff lottning men siktar på att vara ett av de åtta lag som spelar finalspel i mars.

– Det är rätt mycket som ska stämma, men vi tror absolut att vi har en chans. Vi vet inte, men vi hoppas att killarna kan höja sig lite av att spela på hemmaplan, säger tränaren och förre Näsby- och IFK-profilen Lars-Erik "Dixie" Larsson. IFK Ungdom ställs mot HK Eskil, Skogås HK och Kortedala IF och måste vara sämst tvåa i gruppen och måste sedan dessutom vinna en play off-match mot ettan eller tvåan i den andra gruppen. I den andra Kristianstadsgruppen noterar vi att Eksjö kommer att ledas av den förre IFK-tränaren Kenneth Mattelin.

– Jag tror att vi går vidare med ett snabbt spel, snabba kontringar och ett bra försvarsspel. Försvarsspelet har varit bra på sistone, säger högersexan David Nilsson.

– Svåraste motståndaren blir nog Eskil eller Kortedala, fortsätter David.

Tränaren Lars-Erik "Dixie" Larsson håller med:

– Kortedala vann Partille Cup sommaren 2002 och Eskil var i final i somras. Skogås vet jag ingenting om, men vi har blivit lottade i en är en svår grupp.

IFK Ungdom slutade grupptvåa i steg tre. I sista matchen spelade man oavgjort (12–12) mot Önnered. Ett mål till hade räckt till gruppseger och inneburit lättare lottning i steg fyra.

Men IFK deppar inte över det.

– Nej, man ska komma ihåg att Önnered ledde stora delar av matchen, ler "Dixie". Nu laddar IFK om.

Annons

Och självförtroendet är det inget fel på.

Nyligen besegrades Lugi med fyra bollar i skåneserien.

Ett formbesked som fick vissa spelare att sticka ut hakan rejält.

– Nu åker vi hem och vinner Ica-cupen.

Tränare "Dixie" är hoppfull och laget har förberett sig bra.

– Vi har spelat tre år i Partille Cup, som är handbollens motsvarighet till Gothia Cup, och var i kvartsfinal i somras. Vi spelar internationella cupturneringar varje år, killarna är vana vid cupspel. Förhoppningsvis kan hemmaplan också betyda en del.

Truppen består av 25 spelare och bildar normalt två serielag.

I Ica-cupen kommer man att "toppa" laget för första gången.

– Det står inskrivet i klubbens regler att man inte får toppa lagen med ett undantag, Ica-cupen. Där ska vi spela med bästa laget, säger Peter Olsson, ordförande och ytterst ansvarig för arrangemanget.

Och Peter verkar lugn medan 14-åringarna finslipar formen.

Annons

– Vi ska arrangera det här på ett proffsigt sätt. Förbundet är lite bekymrade för att vi ska göra det för bra så att finalspelet kommer i skymundan, ler Peter.

Patrik Persson

Fotnot:Vinslövs HK har också kvalificerat sig för steg fyra och spelar sitt gruppspel i Hörby där man möter Önnered, Kroppskultur och Linköpings Lejon.

HANDBOLL KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons