Annons

Inga besked om VM-pengarna

Sverige är klart för för VM och med det kommer nya pengar in till fotbollförbundet.
Men hur mycket, det är väldigt oklart.
Fotboll • Publicerad 12 april 2022
Sverige kan börja boka resorna till Australien och Nya Zeeland nästa år. Men Fifas besked om ersättning dröjer.
Sverige kan börja boka resorna till Australien och Nya Zeeland nästa år. Men Fifas besked om ersättning dröjer.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) dröjer med besked om vad en plats i damernas fotbolls-VM nästa år är värd i pengar.

Det gör att Sverige, som nu är klart för VM, måste börja planera för ett mästerskap utan att veta vilka pengar som kan tillkomma den vägen.

Annons

Sverige har utan lyckas försökt få besked, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

– Fifa har inte kommunicerat det, jag ställde frågan senast i går till Fifa och fick svar i morse. Deras ledning har frågan och jobbar med den, men kan inte ge något slutligt beslut redan, säger Marika Domanski Lyfors efter 1–1 mot Irland.

– Det har varit lite olika tidigare. Men jag har en känsla av att när det gäller mästerskap är det ofta lite senare beslut på damsidan av någon anledning. Även när det gäller var nästa mästerskap ska spelas.

Kan dubblas?

Diskussionen om pengarna och jämförelsen med herrfotbollen är långt ifrån ny. Men i takt med att damfotbollen utvecklas börjar det bli dags för en förändring, anser Marika Domanski Lyfors.

– Jag hoppas att de sitter och räknar sina pengar och jag hoppas att de ska lägga in så mycket som möjligt. Det är ju det jag hoppas på om jag ska vara ärlig, säger hon.

– Jag har hört att det ska dubblas (jämfört med förra VM), men utan att ha sett det på pränt tar jag det bara som ett rykte. Jag tycker att man ska kunna lägga in mer. Jag tycker att vi ska närma oss herrarna mycket mer.

"Hoppas på förändring"

Landslagsveteranen Caroline Seger vill inte diskutera exakta belopp, men hoppas att summorna ökar. Både för att damfotbollen förtjänar det och för att landslaget ska ha en chans att bära sina egna kostnader till större del.

– Varje gång vi tar oss till ett mästerskap är det en fråga som dyker upp. Jag hoppas de tar ett steg och pumpar in pengar i damfotbollen, det tycker jag faktiskt att vi förtjänar, säger Caroline Seger.

– Sedan kan inte förbundet bara förlita sig på att herrarna tar sig vidare, utan då måste vi ju också få in pengar och bidra. Så jag hoppas verkligen att det blir en förändring där.

I fotbolls-VM 2019 fick de 24 landslagen dela på 30 miljoner dollar. Att höja den summan – rejält – nu är en jätteviktigt fråga, enligt Marika Domanski Lyfors.

Annons

– Det är klart att spela alla de här mästerskapen vi tagit oss till kostar pengar, säger hon.

– I det här fallet kanske det kan bli så att vi faktiskt får pengar över, det är riktigt bra och riktigt roligt att vi är där nu. De här stegen som tas nu är väldigt avgörande för vart vi ska någonstans.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons