Ingen blunder av KDFF – vann lätt mot Umeå

En extra natt i Umeå verkade bara göra Kristianstads DFF gott.
I den uppskjutna snömatchen mot Umeå gjorde KDFF en superstark insats och vann med hela 4–0.
– Det är en härlig känsla att leda det här laget just nu, säger Elisabet ”Beta” Gunnarsdottir, tränare i KDFF.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 19 oktober 2020
Hailie Mace blev tvåmålsskytt mot Umeå.
Hailie Mace blev tvåmålsskytt mot Umeå.Foto: Torbjörn Jakobsson

Ett ihärdigt snöfall gjorde att söndagens match fick skjutas upp.

Men på måndagseftermiddagen fanns det varken snö på planen eller från Umeåhimlen och matchen kunde därmed spelas.

Efter en hyfsat jämn förstakvart slog KDFF till i den 17:e minuten.

Fotboll, damallsvenskan

Umeå IK–KDFF 0–4 (0–1)

Målen: 0–1 Amanda Edgren (17), 0–2 Hailie Mace (66), 0–3 Hailie Mace (67), 0–4 Jutta Rantala (75).

Domare: Sara Wiinikka.

KDFF: Brett Maron – Alice Nilsson, Josefine Rybrink, Lauren Barnes – Tilda Persson (ut 81), Eveliina Summanen (ut 70), Anna Welin (ut 87), Therese Åsland, Jutta Rantala – Amanda Edgren (ut 81), Hailie Mace (ut 87).

Ersättare: Maja Bodin (in 70), Josefin Harrysson (in 81), Sofia Hagman (in 81), Evelina Duljan (in 87), Franziska Jaser (in 87).

Amanda Edgren, som var inblandad i det mesta i första halvlek, gjorde målet men det var Anna Welins mål. KDFF-mittfältaren drev bollen över hela Umeås planhalva och när hon var en bit utanför straffområdet så släppte hon bollen i exakt rätt ögonblick. Edgren blev helt sopren och kunde enkelt rulla in ledningsmålet bredvid Tove Enblom i Umeås mål.

Anna Welin har verkligen hittat formen på höstkanten och efter att ha varit bänkad i flera matcher har hon tagit tillbaka sin plats i startelvan och varit väldigt bra i de senaste matcherna.

– Det är samma sak med både Jutta (Rantala) och Anna. De hade en lite sämre period och fick inleda på bänken i några matcher, men de har verkligen tagit det på rätt sätt och lyckats slå sig in i startelvan igen. Det är ju ett sånt uppträdande man vill se som tränare, säger ”Beta”.

I inledningen av andra halvlek fick Umeås inhoppare Monica Jusu Bah hemmalagets bästa målchans i matchen, men då kom Brett Maron ut perfekt och kunde snuva Bah på kvitteringsmålet.

Strax därefter blev Umeås Sanna Kullberg frilägesutvisad efter att ha gjort ner Amanda Edgren, som återigen blivit serverad av Anna Welin.

– Det som föranleder utvisningen är precis en sådan boll bakom deras backlinje som vi hade pratat om inför matchen, säger ”Beta” belåtet.

Efter det röda kortet var det så klart ännu större fördel för KDFF och halvvägs in i den andra halvleken avgjordes matchen inom loppet av en minut. Först la Edgren fram bollen till Hailie Mace som fick två försök fri med Tove Enblom. Det första var inte alls bra men Mace fick returen rakt på sina fötter och kunde då rulla in 0–2 i öppet mål.

Minuten senare var det dags för Mace igen. Och återigen handlade det om ett avslut mot tomt mål. Tove Enblom missbedömde nämligen en utrusning och Mace kunde bara placera in bollen i det vidöppna hemmamålet.

– Efter tredje målet var det klart. Och det kändes väldigt skönt att få de målen. Trots att vi hade 1–0 och Umeå hade en spelare utvisad så känns det alltid osäkert att bara leda med ett mål, säger KDFF-tränaren.

”Allting känns bara så positivt för tillfället…det är en härlig känsla att leda det här laget.”
Elisabet Gunnarsdottir, tränare i KDFF.

Med kvarten kvar spikade Jutta Rantala segersiffrorna när hennes inlägg (?) snyggt seglade in i bortre gaveln.

– Allting känns bara så positivt för tillfället. Vi spelar med ett bra flow och ett lika bra självförtroende, vi värderar rätt nästan hela tiden och gör de saker som vi har bestämt att vi ska göra. Det är en härlig känsla att leda det här laget, säger ”Beta”.

I och med segern befäster KDFF sin allsvenska tredjeplats, som ger Champions League-spel nästa år. KDFF har tre poäng och sju plusmål tillgodo på Linköping på fjärdeplatsen. Man är också bara två poäng bakom tabelltvåan Rosengård.

Damallsvenskan tar nu landslagsuppehåll, Eveliina Summanen och Jutta Rantala försvinner då till finska A-landslaget, och sedan väntar hemmaderby mot Vittsjö söndagen den 1 november.

Fotnot: KDFF spelar match redan på tisdagen mot svenska F18-landslaget, som ligger på läger i Bromölla. Matchen spelas på Kristianstads fotbollsarena med avspark 16.00.