Ingen rolig hemkomst

Det är 14 år sedan Alvestasonen Mats Graesén senast spelade i Virdavallens ishall. Återkomsten blev mindre rolig. Kristianstads IK tappade en säker tvåmålsledning och fick nöja sig med oavgjort, 4–4.
Sport • Publicerad 25 januari 2004

– Visst känns det som en förlust. Vi ägde ju matchen i två perioder, suckade KIK-tränaren Risto Kurkinen efteråt.

Men så vill inte Mats Graesén se det:

– Så dåligt som vi spelar i dag så ska vi vara glada att vi fick en poäng med oss. Vi gav dem fyra skitmål – att vi inte vann i dag ärt vårt eget fel, säger Graesén krasst. Det forna hockeyproffset försöker fokusera på det positiva, i stället för att gräma sig över den uteblivna segern:

– Även om vi inte vann så är vi fortfarande utan förlust i vår. Vi har sex raka matcher utan förlust nu, och är fortfarande med och slåss om de fyra platserna i toppen. Där är vi långt ifrån uträknade.

Senast Mats Graesén spelade i Virdavallens ishall var innan han lämnade sin moderklubb som junior.

Det är 14 år sedan.

Hur kändes det att vara tillbaka?

– Roligt, det mesta är sig likt. Det finns många bekanta här också – kanske inte av spelarna i Alvesta, men bland alla omkring, säger Mats.

Sällan har KIK:s store poängkung varit så sugen på att göra mål i en match, som i mötet mellan Alvesta och KIK. Men i går fick han nöja sig med framspelningen till Henrik Norstens 3–2-mål.

– Tyvärr blev det inget mål i dag. Det är så ibland – synd, jag hade ju ett par riktigt bra chanser, säger Graesén.

Och någon ny chans att sänka sin forna klubb lär det inte bli, om nu inte både Alvesta och KIK går till vårens kvalserie.

För efter årets säsong lämnar Mats Graesén KIK och Sydsverige.

Beslutet är redan fattat.

– Vi flyttar till Norrtälje, säger 34-åringen.

Orsaken är att flickvännen inte har något arbete i Kristianstad, paret väntar dessutom barn och vill ha släkten (på hennes sida) på lite närmare håll.

– Jag kommer verkligen att sakna KIK. Det har varit en bra klubb, och ett jättegott gäng att spela med. Men vi får väl se, det kanske finns något lag jag kan spela med däruppe, säger Graesén.

Seger mot Alvesta i går hade inneburit att KIK hade tagit ytterligare ett steg närmare toppen av tabellen, bara målskillnad hade i så fall skilt från den åtråvärda fjärdeplatsen i serien.

Efter två spelade perioder ledde KIK med 4–2, och hade dominerat rejält på isen.

Alvestas två mål kom i den första perioden, två slumpmål där det första skottet var en styrning och det andra olyckligt tog på Johan Molldéns skridsko och ändrade riktning. KIK:s nyförvärv från Pantern, Martin Pålsson, debuterade som målskytt i sitt nya lag när han "lobbade" in Andreas Larssons framspelning till 1–1, och i första periodens slutminut sköt Per Schlyter in kvitteringen till 2–2 i powerplay.

KIK hade för övrigt mycket bra utdelning på sina powerplay – tre av de fyra målen kom med en man mer på isen. I den andra perioden drog Alvesta på sig utvisning efter utvisning när de hade svårt att hänga med (framför allt hade de svårt att få stopp på Johan Wångå), och KIK utnyttjade sina överlägen.

Henrik Nordsten gjorde 3–2, och när Andreas Larsson prickade in returen på Ken Eddys skott efter bara fem sekunders powerplay mitt i andra perioden tycktes matchen vara avgjord.

I det läget hade KIK högre tempo, bättre spel och full kontroll på händelserna. Men i tredje perioden rasade allt.

Efter 12.19 kom reduceringen till 4–3 när Alexander Betsikokos i KIK-målet släppte retur efter en kontring av Alvesta, och Robert Rosén fick chansen att skjuta igen.

Bara minuten senare blev Erik Hjelm utvisad efter ett nytt farligt läge av Alvesta – och 13.58 prickade backen Henrik Jonsson in kvitteringen från blålinjen.

Kändes det för mycket som att det var klart efter två perioder när KIK ledde med två mål?

– Nej, jag tror inte det var det som gjorde att spelet rasade så i tredje perioden. Det var snarare så att vi blev stirriga när Alvesta började sätta lite press på oss, säger assisterande tränaren Tony Jonsson.

Cecilia Isberg

Matchfakta

Alvesta – Kristianstads IK 4–4 (2–2, 0–2, 2–0)

Första perioden:1–0 (1.07) Andreas Samuelsson (Andreas Linder), 1–1 (6.18) Martin Pålsson (Andreas Larsson, Uffe Pettersson), 2–1 (7.13) Magnus Sundbom (Henrik Strömbäck), 2–2 (19.00) Per Schlyter (Uffe Pettersson), spel fem mot fyra.

Utvisningar: Alvesta3x2, KIK2x2.

Skott:6–10

Andra perioden:2–3 (6.01) Henrik Nordsten (Mats Graesén) , spel fem mot fyra, 2–4 (8.41) Andreas Larsson (Ken Eddy), spel fem mot fyra.

Utvisningar: Alvesta5x2, KIK1x2.

Skott:14–14

Tredje perioden:3–4 (12.19) Robert Rosén (Ola Johansson), 4–4 (13.48) Henrik Jonsson (Ola Johansson, Robert Rosén), spel fem mot fyra.

Utvisningar: Alvesta1x2, 1x10. KIK1x2.

Skott:6–10,Totalt:26–34.