Annons

IOK ändrar inte förbudet mot protester

Fifa och NFL är ett par idrottsorganisationer som inte tänker straffa dem som protesterar mot rasism.
Däremot håller Internationella olympiska kommittén (IOK) fast vid sitt förbud mot protestaktioner.
Olympiskt • Publicerad 10 juni 2020
Colin Kaepernick, i mitten, i NFL-laget San Francisco var den förste att knäböja under nationalsången före matcherna för att protestera mot rasism och polisvåld i USA. Arkivbild.
Colin Kaepernick, i mitten, i NFL-laget San Francisco var den förste att knäböja under nationalsången före matcherna för att protestera mot rasism och polisvåld i USA. Arkivbild.Foto: John Bazemore/AP/TT

Det kan gälla protester som knäböjningar, hålla upp en knuten näve eller låta bli att följa reglerna vid medaljceremonin i OS.

Det säger IOK till den brittiska tidningen The Telegraph.

Annons

IOK:s riktlinjer, som antogs i januari, förbjuder en aktiv att utföra protester under tävling, vid ceremonier eller i OS-byn under OS. Däremot får de aktiva uttrycka sina åsikter i intervjuer och i sociala medier. Skälet till protestförbudet är att man inte ska dra uppmärksamhet från andra aktiva och deras prestationer.

Frågan om idrottsprotester är högaktuell efter att den amerikanska svarta mannen George Floyd dödats av en polis. Idrottsstjärnor världen över har protesterat mot polisvåld och mot rasism.

I Tyskland startades utredningar om spelare i Bundesligafotbollen som protesterade mot rasism, men de lades sedan ner efter att Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino sagt att om det varit en Fifa-turnering hade protesterna förtjänat en applåd.

Den amerikanska ligan i amerikansk fotboll, NFL, har erkänt att man hade fel som förbjöd knäböjningar under nationalsången.

USA:s olympiska kommitté har i dagarna beslutat att inrätta en grupp, ledd av idrottsaktiva, som ska utmana USOPC:s regler – inklusive förbudet mot protester.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons