Annons

Iranska idrottare: Stoppa Iran från VM

Den iranska regimens brutala nedslag mot protester i landet måste få konsekvenser, säger flera av landets idrottsstjärnor.
De kräver att Irans herrlandslag stoppas från fotbolls-VM i Qatar.
"Fifa borde inte välkomna ett land som aktivt förföljer sina kvinnor, idrottare och barn bara för att de utnyttjar sina mest grundläggande mänskliga rättigheter", skriver idrottarna i ett brev.
Fotboll • Publicerad 2 november 2022
Irans fotbollsherrar, här under en träning i Teheran i september, har lottats i samma grupp som England, Wales och USA i VM. Men nu kräver flera iranska idrottare att Iran ska uteslutas.
Irans fotbollsherrar, här under en träning i Teheran i september, har lottats i samma grupp som England, Wales och USA i VM. Men nu kräver flera iranska idrottare att Iran ska uteslutas.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Gruppen består av aktiva och före detta elitidrottare i sporter som fotboll, karate, judo och brottning. Vissa av dem bor i Iran, andra lever i exil.

I ett gemensamt brev, skickat för två veckor sedan via en spansk advokatbyrå, kräver de att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) utesluter Iran från herr-VM som startar den 20 november.

Annons

Skälet är inte minst det som pågår i deras hemland sedan mitten av september, där Irans säkerhetsstyrkor slagit ner hårt mot de landsomfattande protesterna som inleddes efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i polisförvar. Över 250 människor har sedan dess dödats av säkerhetsstyrkornas övervåld och tusentals har gripits, enligt flera människorättsgrupper.

"Vad är skillnaden?"

– Vi kontaktade Fifa och sade att det får vara nog. Vi anser att Iran dödar demonstranter. De borde stängas av tills vi har ett demokratiskt land, säger Sardar Pashaei, före detta juniorvärldsmästare i brottning och tidigare förbundskapten för Irans landslag, till Reuters.

– Vad är skillnaden mellan Iran och Ryssland? Ryssland attackerade Ukraina och dödade människor, så det var rätt att de stängdes av. Samma sak borde drabba Iran.

I brevet lyfter man också att Irans fotbollsförbund inte följer regler om oberoende som Fifa kräver. Bland annat genom att man fortsatt förbjuder kvinnor från att komma in på landets idrottsarenor.

"Kvinnor har konsekvent stoppats från att komma in på arenor runtom i landet, och har systematiskt hållits utanför fotbollens ekosystem i Iran, vilket kraftigt går emot Fifas värderingar och stadgar", står det bland annat i brevet, som den USA-baserade regimkritikern Masih Alinejad delade på Twitter den 19 oktober.

Det är inte första gången som landets idrottare kräver att Iran stängs av. Efter att brottaren Navid Afkari avrättades 2020 – för det påstådda mordet på en tjänsteman i samband med regimkritiska protester 2018 – inleddes en kampanj för att stoppa Iran från internationella idrottstävlingar, bland annat OS i Tokyo förra året.

Ukraina: Stoppa Iran

Mahdi Jafargholizadeh, tidigare iransk mästare i karate, har själv vittnat om att han blev torterad av iranska myndigheter 2004, innan han lyckades fly landet. Både han och Sardar Pashaei deltog i "United for Navid"-kampanjen, och står också bakom brevet till Fifa.

– Ett av de viktigaste skälen till att Fifa borde stoppa fotbollslandslaget är att alla runtom i världen kommer fråga sig: "Vad hände med Iran?", säger Mahdi Jafargholizadeh.

– Ni (Fifa) säger att ingen diskriminering är tillåten. Men kvinnor släpps inte in på fotbollsarenor i Iran, och får inte spela utan hijab. Det här är ett typexempel på könsdiskriminering.

Varken Fifa eller iranska myndigheter har hittills kommenterat brevet, skriver Reuters.

Annons

I september krävde också kvinnorättsorganisationen Open Stadiums att Iran ska stoppas från VM. Och häromdagen kom samma begäran från Ukrainas fotbollsförbund, då man anklagar den iranska regimen för att stödja Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Iran möter England i sin VM-premiär den 21 november. Övriga lag i gruppen är USA och Wales.

Fakta: Fotbolls-VM i Qatar

Var: Qatar.

När: 21 november–18 december.

Vilka sänder: TV4/C More/SVT.

Antal lag: 32:

+ Grupp A: Qatar, Ecuador, Senegal, Nederländerna.

+ Grupp B: England, Iran, USA, Wales.

+ Grupp C: Argentina, Saudiarabien, Mexiko, Polen.

+ Grupp D: Frankrike, Australien, Danmark, Tunisien.

+ Grupp E: Spanien, Costa Rica, Tyskland, Japan.

+ Grupp F: Belgien, Kanada, Marocko, Kroatien.

+ Grupp G: Brasilien, Serbien, Schweiz, Kamerun.

+ Grupp H: Portugal, Ghana, Uruguay, Sydkorea.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons