Annons

Isaksson klar för Djurgården

FOTBOLL STOCKHOLM. Fotbollsallsvenskan mest sensationella värvning hittills är ett faktum. Djurgården köper U21-landslagsmålvakten Andreas Isaksson från Juventus. Och anledningen är enkel:
Sport • Publicerad 17 januari 2001
Vilken värvning. Fotbollsallsvenskan mest sensationella värvning hittills är ett faktum. Djurgården köper U21-landslagsmålvakten Andreas Isaksson från Juventus.Bild: SCANPIX
Vilken värvning. Fotbollsallsvenskan mest sensationella värvning hittills är ett faktum. Djurgården köper U21-landslagsmålvakten Andreas Isaksson från Juventus.Bild: SCANPIXFoto: 

–Jag vill spela fotboll, förklarar 19-åringen.

Och spela fick inte Isaksson göra hos storlaget i Turin.

Annons

Därför blev det Djurgården.

Sedan första samtalet från Stockholm för en vecka sedan har allt gått mycket fort. På onsdagen var Isaksson i Stockholm och signerade ett fyraårskontrakt.

Att köpa från Juventus är dock inte gratis, men Djurgården har ett stort kapital för spelarköp. Fotbollsklubben äger 35 procent i bolaget DIF AB – och det är genom det aktiebolaget som spelarköpen görs.

–I bolaget har vi ett eget kapital på 26 miljoner kronor. Sedan 1998 har vi köpt spelare för drygt halva det beloppet, säger Djurgårdens ordförande Bo Lundqvist. Att Isaksson är den största investeringen råder ingen tvekan om.

–Vi avslöjar ingenting om våra affärer, men visst är Andreas en stor investering, medger Bo Lundqvist.

–Vi är mycket glada att ha fått hit Sveriges mest lovande målvakt. Nu siktar vi på att vinna varje match i allsvenskan och sluta på övre halvan.

När Isaksson som 17-åring lämnade Trelleborg kostade han Juventus 12 miljoner. Köpeskillingen lär i alla fall inte vara högre nu, snarare hälften så stor.

Det har varit känt en längre tid att Juventus inte ville ha kvar Isaksson och att Isaksson ville flytta för att få spela A-lagsfotboll igen.

Men den långe och gänglige målvakten ångrar inte de 18 månaderna i Italien.

–Nej, det var lärorikt. Jag har lärt mig mycket.

Annons

Varför flyttar du till Djurgården?

–Jag vill spela fotboll och utvecklas.

Hade du fler anbud?

–Visst fanns det några andra klubbar som hörde av sig, men det känns väldigt bra med Djurgården.

I Djurgården ska Isaksson slåss med Rami Schaaban om titel som förstemålvakt.

–Jag har kommit hit för att spela, så jag hoppas givetvis på att bli förstemålvakt. Men det blir säkert tufft, säger Isaksson.

För att få balans på målvaktssidan kommer Djurgården att låna ut tredjemålvakten Dembo Tourray.

–Det finns flera klubbar i superettan som är intresserade, förklarar klubbdirektören och värvarbasen Bosse Andersson Andreas Isaksson var inte den enda värvning som Djurgården presenterade på onsdagen. Även Johan Wallinder har skrivit på ett treårsavtal.

Nu återstår bara att Helsingborg och Djurgården ska komma överens. Klubbarna är dock nära en lösning och övergångssumman lär hamna på en miljon kronor.

–Johan kommer att träna med oss redan på torsdagen, säger värvarbasen Bo Andersson.

Annons

Wallinder hade svårt att ta en plats i HIF ifjol och lånades då ut till Örebro.

–Det känns visserligen tråkigt att lämna Helsingborg som jag trivts förträffligt i, men som läget är nu så är Djurgården det bästa alternativet, säger Wallinder själv.

–Det skall dessutom bli jättekul att komma hit till Olympia med Djurgården redan i den andra omgången. Det är ju så att man tänder till lite extra mot sin förra klubb.

Av Lars Markusson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons