Annons

Italien tog farväl av Paolo Rossi

Italien tog ett känslosamt farväl av Paolo Rossi vid dagens begravningsceremoni.
Några av hans kamrater från VM-guldlaget 1982 bar den enkla träkistan, som inne i kyrkan pryddes med en italiensk landslagströja med nummer 20 på ryggen.
Fotboll • Publicerad 12 december 2020
Paolo Rossis kista, prydd med en italiensk landslagströja med nummer 20 på ryggen.
Paolo Rossis kista, prydd med en italiensk landslagströja med nummer 20 på ryggen.Foto: Claudio Furlan/AP/TT
Antonio Cabrini, lagkamrat i guldlaget 1982, höll ett känslomässigt tal vid begravningsceremonin.
Antonio Cabrini, lagkamrat i guldlaget 1982, höll ett känslomässigt tal vid begravningsceremonin.Foto: Paola Garbuio/AP/TT

Hundratals sörjande samlades i och utanför katedralen i Vicenza för att ta ett sista farväl av Rossi, en av de stora i italiensk fotboll. Skyttekungen från VM 1982 avled tidigare i veckan efter en tids sjukdom, 64 år gammal.

På grund av covid-19-restriktioner tillät myndigheterna inte att fler än 250 personer samlades utanför kyrkan, men åtskilliga kunde följa ceremonin som direktsändes i italiensk tv.

Annons

Cabrini, försvarare i guldlaget 1982, höll ett känslosamt tal.

– Vi kämpade och vann, ibland förlorade vi, men alltid med viljan att komma tillbaka. Vi var alla del av en grupp och vi trodde aldrig att du skulle lämna vår grupp så tidigt. Ciao Paolo!, sade Cabrini, enligt Reuters.

Ceremonin avslutades med en lång applåd till ackompanjemang av katedralens klockor medan sörjande utanför sjöng "Paolo, Paolo...".

Rossi ska kremeras och hans aska spridas någonstans i det Toscana där han växte upp.

Han avslutade sin spelarkarriär 1987, vid 31 års ålder. Då hade han spelat nära 400 ligamatcher och gjort 154 mål. På 48 landskamper producerade Rossi 20 mål.

Hans största stund var sommardagarna 1982, när han inför världens ögon stod för ett hattrick i 3–2-segern mot Brasilien, följde upp med två mål i 2–0-segern i semifinalen mot Polen och sedan gjorde det första målet i Italiens 3–1-seger mot Västtyskland i VM-finalen.

Med Juventus vann Paolo Rossi Serie A, italienska cupen, cupvinnarcupen och Europacupen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons