Annons

"Jag siktar på topp 20"

Hon är yngst i startfältet. Det är hennes första individuella stora mästerskap någonsin. Men se och lära? Nä, det är ingenting för Emma Nilsson, 15. "Jag siktar på topp 20", säger Kristianstadsgolfaren efter första dagens spel på dam-EM i Falsterbo.
Sport • Publicerad 27 augusti 2009
Emma Nilsson siktar högt. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 

– Det är klart att det pirrade lite i magen när det var dags att pegga upp på första hålet i sitt livs första EM. Första slaget är nervöst, det andra också, erkänner Emma.

– Men det hör till när man tävlar. Man ska vara lite nervös.

Annons

– Sen gäller det att inte göra för stor grej av att det är ett EM man spelar. Man kan inte gå runt och tänka så, det är klart det är jättekul att få vara med och spela här, men egentligen är det ju som vilken tävling som helst.

Det har variten intensiv sommar för Kristianstad GK:s stora golftalang. Silver i lag-EM för juniorer, silver på lag-SM – och nu individuella EM på hemmaplan.

Fast här är den unga golftalangen i gott sällskap – det är många svenskor som spelar i mästerskapet på hemmaplan, 29 stycken för att vara exakt.

– När EM och VM går utomlands brukar ju Sverige åka med en uttagen landslagstrupp. Så var det inte nu, utan vi fick anmäla oss om vi ville, och sedan blev man uttagen, berättar Emma, som naturligtvis inte ville missa chansen att spela EM i Skåne.

Hade du anmält dig även om EM hade arrangerats längre bort?

– Ja, bara jag hade fått chansen.

Man hade ju kunnattro att resultatet går i andra hand när man är 15 år och debutant på ett stort internationellt mästerskap för spelare med amatörstatus. Men nä, så resonerar inte Emma Nilsson.

Visst, se och lära kan hon göra på vägen, men hon är med för att hon vill vinna. Punkt.

– Mitt första mål är att vara bland de 60 bästa på fredag, som får spela finalvarvet på lördag. Sedan är mitt mål att vara topp 20.

Höga mål?

Annons

– Det måste man ha. Jag åker ju hit för att tävla och placera mig bra, säger Emma med ett brett flin.

Så tillägger hon:

– Fast visst, det kommer säkert att bli jättetufft. Det är många bra spelare här. Jag har inte så mycket koll på de internationella spelarna, men jag vet att många av svenskorna är kanonduktiga.

Handen på hjärtat; vem tror du vinner EM då?

Emma funderar lite.

– Caroline Hedwall är ju jätteduktig, säger hon dröjande.

Och så spricker hela ansiktet upp i ett pillemariskt leende igen:

– Om nu inte jag vinner förstås...

Emma Nilssongick i en av de första bollarna på EM:s första dag. Redan 07.50 var det dags att gå ut från hål nummer tio, tillsammans med tyskan Laura-Alexandra Stempfle och Veronika Falathova från Slovakien.

Vad gillar du bäst, tidig start som i går, eller eftermiddagsstart som i dag?

Annons

– Nja, jag gillar båda alternativen. De är bra på olika sätt, säger Emma.

I går visade det sig dock att tidig start var lite av nitlott. Det blåste rejält från sydväst under morgontimmarna på den vindutsatta linksbanan, en vind som successivt mojnade och gav ett bra mycket lättare spel för eftermiddagsgrupperna.

– De första hålen var det så mycket som tre-fyra klubbors vind med eller mot, påpekar Stefan Nilsson, Emmas pappa som går med som caddie under EM-äventyret.

Det blir en bogeypå första hålet för 15-åringen från Kristianstad. Men det är inget som bekommer Emma, hon spelar stabilt och radar sedan upp paren. En ny bogey på sjuan följs av en birdie på åttan när Emma sänker en fyrametersputt. Bogey på nian innebär att Emma vänder på +2, en klart godkänd score på den blåsiga och smala banan.

Fast under de sista nio blir det några fler små misstag – misstag som kostar. Ett utslag på tvåans par tre som inte riktigt kommer in i vinden utan landar i bunker leder till tvåputt och bogey, och på den efterföljande par femman slår Emma i vattnet och tvingas plikta. När hon sedan chippar för kort på nästa hål, och treputtar hål fem har hon gjort fyra bogeys i rad.

En och annan grimas blir det, men annars är Emma precis lika lugn som alltid.

Blir man inte lite stressad i ett sånt läge, när det blir flera bogeys efter varann?

– Jo lite. Men det är bara att försöka skjuta bort alla tankarna på scoren och koncentrera sig på nästa slag. Jag har blivit mycket bättre på det – hade det här varit för ett år sedan så hade jag nog varit halvt hysterisk efter fyra bogeys i rad, skrattar Emma.

De sista hålen spelar Emma istället upp sig rejält, nu är det birdieputtarna hon missar istället för parputtarna. På åttonde hålet, ett nästan 170 meter långt par tre i rak motvind slår Emma dagens bästa slag – en träfemma precis över flaggan. Därefter sänker hon tremetersputten för dagens andra birdie.

När spelarnai bollen ska slå ut på sjätte hålet, ett korthål, kommer en domare fram till tjejerna. Han har följt bollen de senaste hålen, och nu meddelar han att de tappat så mycket gentemot bollen framför att de är satta på klockan.

Annons

– 50 sekunder gäller för första spelaren, 40 för de efter, säger han bestämt.

Emma vet med sig att det inte är hennes fel att det gått långsamt (den slovakiska tjejen tar extremt lång tid på sig att läsa puttlinjer och göra sig redo för spelet på greenerna, efter rundan får hon också det påpekat för sig av domaren: "Det är din puttning som gjort att kom på klockan. Det måste du ändra, du tar för lång tid på dig hela tiden", sa han till henne), men hon blir ändå stressad.

Efter det blixtsnabba utslaget med järnfemman (i greenkant, det var ett jättebra slag), säger hon bekymrat till pappa Stefan:

– De säger till innan de diskar oss va?

Du blev lite orolig där?

– Mmm, lite. Man kan ju både få pliktslag och bli diskad om det går för långsamt, och det hade ju inte varit vidare kul.

Totalt slutar Emma Nilssonförsta dagen på fem över par, 76 slag och ligger på delad 25:e plats.

– Bra gjort. Jag tycker du spelat mycket bra, berömmer pappa Stefan.

Fast själv är Emma inte helt nöjd med EM-starten.

– Det var okej, inte mer. En del bra slag, en del mindre bra. Det känns som jag kan spela mycket bättre än så här, säger Emma.

Holländskan Karlijn Zaanen leder tävlingen på -2 (69 slag).

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons