Annons

Svensk jättesuccé i slalom: "Helt sjukt"

Han låg sjua inför andra åket i franska Val-d'Isère.
Då slog Kristoffer Jakobsen med ett superåk – och fixade karriärens första individuella pallplats i världscupen.
Alpint • Publicerad 12 december 2021
Kristoffer Jakobsen. Arkivbild.
Kristoffer Jakobsen. Arkivbild.Foto: Marco Tacca/AP/TT

Svensken slutade på andraplats, bara slagen av hemmaåkaren Clément Noël, i slalompremiären i världscupen. Kroaten Filip Zubcic blev trea.

– Det är helt otroligt, och absolut ingenting jag väntat mig heller, eller egentligen haft tanken att gå för i dag, säger han till TT.

Annons

– Jag hade satt upp mål som var: topp 15 är okej, och topp tio är jag jättenöjd med.

Det var inte utan dramatik i slutskedet. Jakobsen hade visserligen redan säkrat pallplatsen med två åkare kvar. Men han såg ut att förlora ledningen redan till Alex Vinatzer, näst sist ut. Italienaren tappade dock kontrollen, missade den sista porten och blev diskvalificerad.

"Ribban höjs"

Jakobsen behöll därmed ledningen ytterligare en stund. Han kunde dock inte rå på fransmannen Clément Noël, som förvaltade sitt försprång från första åket.

Det är den 27-årige Jakobsens första individuella pallplats i världscupen. Att den skulle komma i premiären hade han inte vågat drömma om.

– Jag har längtat efter det sedan jag började åka världscupen och haft stora målsättningar om att få kliva upp på pallen, säger han.

– Den stora målsättningen i år, ett mål som jag egentligen inte vågat sätta upp tidigare, har varit att ta en pallplats, så att checka av det målet på första tävlingen på säsongen känns helt otroligt.

TT: Vad väntar härnäst, nu när du redan uppnått säsongens mål?

– Jag får ju börja revidera de här målen och kolla över dem, och sätta upp nya kanske. Ribban höjs ju väldigt fort. Så fort man har presterat bättre så vill man vara där igen. Nu har jag känt smaken av podiet, och här vill jag vara fler gånger.

Haft ångest

Han berättar att han haft mentala bekymmer inför tävlingen, framförallt med prestationsångest.

– Har man känt av ångest, så kan jag säga att min ångestnivå över den här tävlingen har varit extrem. Varken gårdagen eller i morse har varit något kul att känna, säger Jakobsen.

– Jag har inte känt att jag haft någon press utifrån, utan pressen kommer ju inifrån. Det har varit tufft, så det är extremt skönt att det gick så bra.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons