Annons

Janne Andersson: "Närmaste förebild jag haft"

Bengt "Bengan" Johansson var ett föredöme för många.
En av dem: Janne Andersson.
Handboll • Publicerad 9 maj 2022
Sveriges förbundskapten i fotboll Janne Andersson sörjer Bengt Johanssons bortgång. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten i fotboll Janne Andersson sörjer Bengt Johanssons bortgång. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den tidigare förbundskaptenen för det svenska handbollslandslaget Bengt Johansson har avlidit efter en tids sjukdom.

Herrlandslagets förbundskapten i fotboll kom i kontakt med Johansson som ung då "Bengan" var gymnastiklärare åt Janne Andersson i högstadiet.

Annons

– Min storebror hade honom först och min far jobbade på skolan. Han fanns med redan när jag var liten och min dröm då var att bli gympalärare, så han var en förebild redan då. Jag trivdes väldigt bra med honom som lärare, säger Andersson till TT.

– Sedan följde jag honom när han tränade Drott, många av mina kompisar spelade i Drott och hade honom som tränare och så har man följt landslaget. Han har alltid funnits med på något sätt, det är den närmaste förebild jag haft. Jag tror man ska hitta sin egen väg och inte kopiera andra, men jag har inspirerats mycket av Bengt.

"En av de största ledarna vi haft"

TT: Vad var det i hans ledarskap som fick dig att ha honom som förebild?

– Trygghet, harmoni och lugn och samtidigt glädje. Det är mitt intryck utifrån – och utifrån den grunden ge spelarna väldigt stor frihet och stort ansvar, det är väl så jag har försökt jobba i min värld, att man vill ha en struktur och ordning i grunden men att spelarna ska vara delaktiga. Det är spelarna på planen som avgör matcherna. Jag tror inte han bara har inspirerat mig, man kan också titta på många av hans spelare som blivit tränare som säkert inspirerats av honom.

Andersson hyllar "Bengans" inflytande på sporten:

– I min värld är han en av de största ledarna vi haft i Sverige. Dels om man tittar på det sportsliga men också just ledarskapet som kom i en tid när det inte var speciellt modernt på det sättet. Tittar man i handbollen var det öststaterna som var bra på den tiden och det var ett auktoritärt ledarskap på ett helt annat sätt – och så kom han med sitt ledarskap och sina idéer kring spelet handboll som var lite annorlunda. Han var verkligen en visionär på det sättet.

Hedras med tyst minut

I kväll väntar tre slutspelsmatcher, en semifinal på damsidan och två på herrsidan, där Bengt Johansson kommer att hedras med en tyst minut, berättar Svenska handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg.

Fler hyllningar är att vänta.

– Vi får planera det och framför allt med respekt för familjen som vi kommer lyssna på, säger Wedberg till TT.

– Det finns väl ingen begränsning på det (antalet hyllningar), det gäller väl bara att göra det i de sammanhang de passar. Det är väldigt många som har mycket minnen och som haft att göra med Bengt.

Bengt Johansson blev 79 år gammal.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons