Ilska mot domaren när AIK vann första derbyt

Första derbyt mellan Djurgården och AIK på nio år.
Då vände nykomlingen AIK till seger, 2–1, efter dubbla mål av japanska nyförvärvet Honoka Hayashi.
Segermålet kom på en tveksamt dömd straff.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2021
Honoka Hayashi gjorde båda AIK:s mål i derbysegern, 2–1, mot Djurgården.
Honoka Hayashi gjorde båda AIK:s mål i derbysegern, 2–1, mot Djurgården.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stockholmsklubbarna har helt uppenbart tagit in nyförvärv med krut i dojan.

Djurgårdens hårdskjutare heter Hayley Dowd och hon gav hemmalaget ledningen i söndagens allsvenska derby, det första mellan lagen sedan 2012, i slutet av den första halvleken. AIK-försvaret såg ut att ha Dowd under kontroll vid hörnet av straffområdet. Då visade 26-åringen att hon inte behöver mycket yta för att skapa farligheter och vickade lätt bollen åt sidan innan hon från i princip stillastående skickade upp bollen i det närmsta krysset.

1–0 och klar fördel Djurgården spelmässigt efter den första halvleken.

– Jag tycker att vi dominerar och förtjänar att leda, sade Hayley Dowd i halvtid i Sportbladets sändning.

Omdiskuterad straff

Men AIK har också värvat en skarpskytt, och i den 57:e minuten kvitterade Honoka Hayashi till 1–1. Japanskan fick gott om utrymme att avancera mitt i planen, och strax utanför straffområdet drog hon till och pricksköt in kvitteringen intill målvaktens högra stolpe.

Matchavgörandet kom i den 78:e minuten och det blev omdiskuterat. AIK:s Linda Hallin gick omkull i en duell Djurgårdens Gudrún Arnardóttir och domaren pekade på straffpunkten. Hemmaspelarna protesterade och tyckte att isländskan var på bollen, men straff blev det ändå.

Hayashi var stensäker och sköt distinkt in 2–1.

– Det är skrattretande. Jag träffade bollen och om jag alls träffar henne så är det knappt, men inte en chans att det är straff. Det är jobbigt när domaren gör ett sådant här misstag så att det leder till att vi inte får med oss några poäng, säger Arnardóttir i Sportbladets sändning.

– Det var samma sak när vi mötte Växjö förra året. Då dömde den här domaren också en straff mot mig och det blev viralt på Twitter för att det var så skrattretande.

Det var AIK:s första allsvenska seger sedan 2014, och Solnalaget har skrapat ihop fyra poäng på de tre första omgångarna i år. Djurgården ligger en poäng efter.

Tavla av Falk

I Skåne lyckades samtidigt Vittsjö bli det första laget för säsongen att ta poäng av regerande mästaren Häcken (tidigare Göteborg). Stina Blackstenius gav gästerna ledningen med ett mästerligt skott redan i den fjärde minuten, men i den 23:e kvitterade Vittsjö.

1–1-målet får Häckenmålvakten Jennifer Falk ta på sig. Ebba Heds frisparksinlägg från långt håll såg ut som plockpotatis men Falk hade såpa i handskarna och tappade bollen till Mie Leth Jans som kunde lägga in kvitteringen i öppet mål.