Annons

Jätteskräll av Robin Söderling

Underläge 0–2 i set, på andra sidan nätet Australian Open-finalisten Rainer Schüttler. På himmelen en brännande sol och 30 grader varmt. Det som såg ut som en omöjlighet, blev i högsta grad verklighet för Robin Söderling.
Sport • Publicerad 20 januari 2004
Robin Söderling jublar efter sin sensationella seger mot fjolårsfinalisten i Australian Open, tysken Rainer Schüttler. BILD: PRESSENS BILD
Robin Söderling jublar efter sin sensationella seger mot fjolårsfinalisten i Australian Open, tysken Rainer Schüttler. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

–Det är här ju den högst rankade spelaren jag slagit, och dessutom att komma tillbaka från 0–2-underläge och vinna. Härligt, säger Söderling till TT.

Det var också den klart största skrällen när Australian Open inleddes.

Annons

Förra året presenterade sig Söderling i Sverige och på ATP-touren, nu är också Rainer Schüttler plågsamt medveten om vem 19-åringen från Tibro är.

Setsifforna blev till slut, 4–6, 4–6, 7–5, 6–3, 6–4 och just vändningen är kanske det mest imponerande med Söderlings seger.

För Schüttler, förra året finalist i Melbourne, och för närvarande rankad sexa i världen, är framförallt känd för sin fysiska styrka.

På ATP-touren anses han vara motsvarigheten till Duracell-kaninen, någon som bara fortsätter och springer och springer utan tecken på trötthet.

Få var också de spelare gjorde fler matcher (71 stycken) under 2003 än Schüttler.

Första femsetaren

Söderling i sin tur hade aldrig under sin karriär spelat en femsetare.

–När jag såg lottningen så visste jag så klart att det skulle bli tufft. Men det var han som hade pressen på sig och allt att förlora.

Det märktes också, Söderling kunde gå upp till ledning, 3–0, i första set, innan Schüttler kom igång.

Det gjorde dock desto mer.

Annons

Och i över 30 graders värme på Rod Laver-Arenan höll Söderling på att försvinna bort, ända tills vändningen kom.

–I tredje set servade jag riktigt bra och fick hål på honom. När femte set började kändes det förvånansvärt bra.

Tappade humöret

Samtidigt hade tysken börjat tappa humöret och vid ställningen 5–3, hade svensken matchboll i Schüttlers serve.

Den lyckades han rädda, men inte matchbollen i Söderlings egen serve.

–Det gick inte så bra i de första tävlingarna i år utan det har mera varit kämpainsatser. Förklaringarna är väl att det tagit tid att ställa om från inomhus till utomhus. När jag kom hit till Melbourne visste jag inte riktigt var jag stod.

Det vet han nu.

I nästa omgång väntar Nicolas Escude. Fransmannen som fick större delen av 2003 förstörd på grund av en höftskada, har nu gjort comeback och efter att vunnit turneringen i Doha är han obesegrad för året.

Formbesked av Enqvist

I skuggan av Söderlings framgång stod även Thomas Enqvist för ett rejält formbesked när han slog ut Vincent Spadea, seedad 29:a i turneringen, med setsiffrorna 4–6, 6–4, 6–4, 7–6 (8–6). Enqvist som hade en mycket tung tennissäsong förra året, hade inför Australian Open åkt ut i första omgången i såväl Doha som Adelaide.

Annons

I nästa omgång får Enqvist möta lovande slovaken Karol Beck.

Tisdagen blir den stora svenskdagen sett till antalet matcher. Trion Jonas Björkman, Joachim "Pim-Pim" Johansson och Thomas Johansson går då in i tävlingen, där mötet mellan Thomas Johansson och Mark Philipoussis, Australien, är en av första omgångens stormatcher.

Dessutom spelar Åsa Svensson och Sofia Arvidsson, som gör debut i Grand Slam-sammanhang när hon möter världssjuan Anastasia Myskina, Ryssland. (TT)

Tobias Österberg

TENNIS STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons