Jenni hjärnan bakom Färjestads seger

ISHOCKEY NHL-klubbarna har ännu inte upptäckt honom. Djurgården gjorde det definitivt på torsdagen. Med ett mål och två assist gav Marcel Jenni Färjestad segern med 6–2 (2–1, 3–1, 1–0) i den tredje SM-finalen. Och en ledning med 2–1 i matchserien.
Sport • Publicerad 6 april 2001
Marcel Jenni låg bakom Färjestads segern med 6–2 mot Djurgården i den tredje SM-finalen.Bild: SCANPIXFoto: Matchhjälte.

Han har varit en av slutspelshockeyns hetaste spelare, och låg i topp i poängligan med sex mål och nio målgivande passningar inför torsdagsmatchen.

Men två finalmatcher hade bara gett en assist från schweizaren Marcel Jenni, och det sattes ett frågetecken för målformen.

I onödan.

För på torsdagen visade Jenni att Färjestad inte alls har någon anledning att bekymra sig. Den smarte och spelskicklige forwarden var inblandad i det mesta och det bästa av Färjestads spel i Karlstad, och två sekvenser var viktigare än andra:

4–2 efter 12.07 av den andra perioden. Jörgen Jönsson räddade pucken från att glida ut ur offensiv zon i numerärt överläge, och hittade Jenni vid den främre stolpen. Jenni spelade vidare – och serverade backen Mats Trygg öppet mål vid sidan om chanslöse Djurgårdsmålvakten Mikael Tellqvist.5–2 efter 18.46 av samma period. Jenni fick pucken av Marko Jantunen i en snabb Färjestadskontring, tog sig in i offensiv zon och letade efter Jörgen Jönsson. Men Jönsson hamnade i passningsskugga, och Jenni skickade halvt på chans iväg ett mellanting mellan skott och passning. Pucken tog på Djurgårdsbacken Ronnie Pettersson och studsade in i kassen intill Tellqvists vänstra stolpe. Därefter kändes matchen avgjord, men att de båda målen – tillsammans med Greger Arturssons viktiga 3–2-puck – letade sig in under just den andra perioden var märkligt. Den delen var Djurgårdens bästa och Färjestads sämsta i matchen. Hemmalaget sköt bara fem skott mot Mikael Tellqvist – men tre av dem gick in.

–Det blev ett par konstiga mål där, sade Djurgårdens lagkapten Charles Berglund.

–Vi var klart bättre, men ändå gjorde de tre mål och vi bara ett – till skillnad från den första perioden där Färjestad dominerade stort men ändå bara hade 2–1 på oss. I den tredje perioden backade Färjestad hem för att bevaka sin ledning. Djurgården försökte att flytta upp spelet, och skapade en del riktigt bra chanser framför FBK-keepern Mikael Gerdén.

Men brände allt.

Istället pricksköt Marko Jantunen in 6–2 bakom Tellqvist efter 13.51.

Vem som stod för förarbetet?

Marcel Jenni. Tillsammans med kedjekamraterna Jantunen och Jörgen Jönsson var Jenni den största anledningen till Färjestads enkla seger.

Kedjans facit var imponerande, sammanlagt åtta poäng.

Det gav Färjestad ledningen med 2–1 i matcher – och Djurgården en hel del att tänka på.

27-årige Jenni är övertygad om att Färjestad kan ge Djurgården stora problem i final fyra och fem, som båda spelas i Globen.

–Förra gången (4–0 till Djurgården) var vi inte riktigt förberedda. Nu vet vi vad som väntar. Det kommer att bli tufft och fysiskt, men vi känner att vi kan vinna någon av matcherna.

För Jenni har slutspelets succé inneburit att spekulationerna om framtiden ökat. Han är än så länge inte tingad av någon NHL-klubb, men matcher som den i Karlstad passerar inte onoterat förbi ens på den andra sidan Atlanten.

Det har ryktats att bland annat Florida är intresserade av att drafta honom i sommar, men den lille schweizaren säger att han inte hört något.

–Jag vet inte ens om det satt några NHL-scouter över huvud taget på läktaren här ikväll.

–Hur det blir efter säsongen får visa sig så småningom.

Först har Jenni viktigare saker att koncentrera sig på.