Annons

Jozo Matovac på språng ut i Europa

FOTBOLL Champions League. Silver i allsvenskan. En härlig höst för klubbens anhängare. Och i år är det nästan samma lag och ny guldstrid. Målsättningen är att bli ett snäpp bättre. Jozo Matovac har inget emot att lyfta högre med Helsingborgs IF.
Sport • Publicerad 5 april 2001
Hallå Europa här kommer vi. Jozo Matovac (till vänster) i kamp med Hakan Suker är beredd på spel ute i Europa. Bild: PRESSENS BILD
Hallå Europa här kommer vi. Jozo Matovac (till vänster) i kamp med Hakan Suker är beredd på spel ute i Europa. Bild: PRESSENS BILDFoto: 

När vinden från Öresund sveper över Olympia i höst, vill han gärna bita i en guldmedalj medan fotografernas kameror blixtrar.

Fast det är långt dit.

Annons

–Jag tror att det blir en intressant allsvenska. Om man gillar när det är jämt från första till sista lag och ovisst, säger Jozo Matovac, 31 år.

HIF är ett av favoritlagen. Jozo Matovac räknar upp några till:

–AIK, Halmstad. Och Elfsborg får man inte glömma, de kan bli bättre i år, de har fått mer rutin. IFK Göteborg är alltid medaljkandidat, jag tror att det kommer att röra sig om de fem lagen.

Nykomlingar: Malmö FF och Djurgården.

–De ökar attraktionsvärdet på allsvenskan. Jag tror att de kommer att hävda sig bra. ”Håijeff”, ”Håijeff”.

Publiken strömmar längs Carl Krooks-gatan till Olympia mitt i stan. Visst får det bli spännande och jämt.

Bara HIF tar guldet. Det är samma krav varje år.

Men vad väger tungt i SM-skålen jämfört med de andra lagen?

–Jag kan inte svara på vad de andra har och inte har. Men vi har många duktiga fotbollsspelare och en bra blandning av gammalt och nytt. Det är härlig go i laget och en väldigt skön klubbkänsla.

Klubbkänsla, existerar en sådan sällsynthet när pengarna styr?

Annons

–Det funkar jättebra. De motgångar vi hade i början av hösten i Champions League, och i allsvenskan i somras, har svetsats oss samman ordentligt, säger Jozo.

Är det tränaren som håller i svetslågan?

–Alla måste hjälpa till. Vi är 25 individer som skall fungera ihop och trivas, göra saker. Det har mycket med individen att göra, hur man som människa vågar bjuda på sig, jobba för laget, vara en i laget. Hösten förra året var Helsingborgs. Spelet i Champions League blev bättre och bättre. Det stärkte självförtroendet och ledde till en stark spurt i allsvenskan som dock kom för sent för att leda ända till himlen.

Nu bör HIF vara redo att slåss om guldet igen, eller?

–Vi har på papperet ett minst lika bra lag som de andra, säger Jozo om konkurrenterna.

Roland Nilsson har slutat, så hans jobb på högerbacken skall Mikael Gustavsson (från Halmstad) sköta om.

Bara en spelare att spela in.

Det var värre förra sommaren–Jozo Matovac, Jesper Jansson, Nicklas ”Liatorparen” Persson, Hans Eklund och Alvaro Santos.

Fem nya mitt i säsongen, som skulle fungera i laget.

Problem, säger Jozo:

Annons

–De gick knackigt i början. Men det var så mycket matcher, vi spelade ihop oss då och inte under träning vilket är det normala. Så, det rullade på rätt så bra, Alvaro pangade in tolv mål, han är en attraktion, säger Jozo Matovac. Han fick en skjuts som fotbollsspelare, när HIF slog ut Inter och kvalade in i Champions League.

Jozo Matovac har ofta drömt om att spela i en trebackslinje med Franz Beckenbauer och Paolo Maldini.

Han har fått nöja sig med lagkamrater i Örgryte och danska Ålborg, där han tillhörde de bästa försvararna.

Och landslaget, där Matovac, efter fyra landskamper och bortglömd, landat igen i VM-kvalen mot Makedonien och Moldavien i mars.

–Det gick bra i Champions Legaue. Där fick jag beviset för att jag fungerar internationellt.

I höst skall han ut igen i Europa med HIF. I Uefa-cupen.

Jozo Matovac är beredd. Olympia också.

Arenan har åter byggt ut. För 15 miljoner kronor, med bland annat restaurang för 120 gäster.

Den kan komma till pass. Inte minst om HIF vinner guld och kvalar in till Champions League 2002.

Men det är långt dit.n

Av Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons