Junioren derbyhjälte: "Går inte att beskriva"

Första derbyt mellan AIK och Djurgården på åtta år.
Då blev det ett målrikt drama inför över 13 000 åskådare – med Djurgården som segrare med 5–4 efter förlängning.
Ishockey • Publicerad 2 november 2022
Djurgården jublar efter derbysegern.Foto: Tim Aro/TT

För första gången sedan 2014 drabbade AIK och Djurgården samman på isen och den som ville se två bittra rivaler göra upp ordentligt lär inte ha blivit besviken.

Det var intensivt, det var många mål och det var publik i massor. Men det finns som bekant bara en segrare i ishockey och den här gången var Djurgården starkast.

Den jämna tillställningen kom att avgöras i förlängning där 18-årige Liam Öhgren satte avgörandet mellan benen på AIK-målvakten Niklas Lundström.

– Att få uppleva ett derby och spela den är något jag tror att jag alla vill uppleva. Sjukt mäktigt, säger Öhgren i C More.

En annan av Djurgårdens juniorer, 19-årige målvakten Carl Lindbom, höll inte igen när han beskrev sina känslor efter segern:

– Den bästa känslan jag har haft. Det är obeskrivligt. Vi har laddat för den här matchen hur länge som helst, otroligt skönt, säger han.

Försenat

Att det skulle kunna bli ett rejält publiktryck märktes före nedsläpp då matchen försenades med 20 minuter på grund av väldiga köer utanför Avicii arena när 13 052 åskådare – den fjärde största publiksiffran i hockeyallsvenskan någonsin – skulle ta sig in.

Men till slut var det dags och då var det AIK som tog ledningen. Carl Lindbom räddade men råkade slå iväg pucken rakt i gapet på Maksim Semjonov som sköt in 1–0 efter 6.38.

Djurgården skulle dock varva upp och till slut fick man utdelning när lagkaptenen Marcus Krüger styrde in kvitteringen med 22 sekunder av första perioden.

– Det finns inget som de här matcherna. Jag har aldrig spelat något liknande, säger veteranen i C More om publiktrycket.

Krüger är en av alla Djurgårdens stjärnförvärv och i andra perioden fick han sällskap i målprotokollet av två andra profiler.

Tidigt i mittenakten pricksköt Linus Klasen in sitt första mål i Dif-tröjan och med endast 21 sekunder av perioden var det Daniel Brodins tur när han ordnade 3–1.

Sen kvittering

AIK har kanske inte lika många profilvärvningar som Djurgården, men man har Richard Gynge. Och veteranen visade prov på sitt målsinne när han styrde in reduceringen tidigt i tredje perioden. Några minuter senare kom också AIK-kvitteringen genom Oscar Nord i numerärt överläge.

Men Djurgårdens replik lät inte vänta på sig när Tim Söderlund pricksköt in 4–3 bara någon minut senare.

Ordinarie tid skulle dock inte visa sig vara tillräckligt. Oskar Magnusson fick en perfekt passning av Eric Norin, stormade in i anfallszon och lirkade in 4–4 med 3.35 kvar av ordinarie tid – och skickade matchen till förlängning.

Där avgjorde Djurgårdens 18-åring Liam Öhgren till 5–4.

– Det finns mycket att ta med sig. I en sudden kan det gå lite hur som helst. Vi spelade på fem backar sista två perioderna och de gör det med bravur. Forwards sliter bra också, säger AIK:s tränare Anton Blomqvist.