Annons

Juniorerna segrade i Spring Cup

ORIENTERING När seniorerna från Pan-Kristianstad slutar på 15:e plats för damer och på 20:e för herrar, kliver i stället klubbens kommande generation fram vid Spring Cup och avgör – och vinner.
Sport • Publicerad 2 april 2001
Pans segrande juniorer i årets Spring Cup fr.v: Jonas Nyberg, Erik Modig och Simon Svensson. Bild: TOMMY NYHLÉN
Pans segrande juniorer i årets Spring Cup fr.v: Jonas Nyberg, Erik Modig och Simon Svensson. Bild: TOMMY NYHLÉNFoto: 

Trion Jonas Nyberg, 17 år, Erik Modig, 18 år, och Simon Svensson,18 år, segrar hur klart som helst i stafetten för herrjuniorer i den stora, internationella tävlingen Spring Cup utanför Hilleröd på Själland.

Ja, grabbarna leder faktiskt hela tävlingen från start till mål. Ett tjeckiskt lag kommer tvåa, närmare minuten efter Pan-arna.

Annons

–Det är klart, att det här känns som en rejäl framgång,säger Pans nyförvärv från FK Göingarna, förstaårsjunioren och jättetalangen Jonas Nyberg. Att vinna i Spring Cup är ju också något alldeles extra. Väldigt

roligt.

I lördags, när det var individuella Elitklasser vid Spring Cup, var Jonas faktiskt nära att vinna även den tävlingen: nu slutade han på en utmärkt sjätte plats i den hårda konkurrensen, med löpare från olika länder. Han

ledde loppet i H 18 Elit fram till tredje kontrollen från slutet.

–Ja, det var lite förargligt, men jag bommade plötsligt där. Då gick nog två minuter, tror jag.

Nu pluggar unge Nyberg första året på Orienteringsgymnasiet i Olofström.

Där trivs han perfekt. Även lag- och klubbkamraten Erik Modig (yngre broder till Henrik och Johan ) finns på samma OL-gymnasium, men i andra årskursen.

–”Olofström” har verkligen blivit ett lyft för mig, utbrister Jonas Nyberg, förstaårsjunior, som fyller 17 i år. Precis vad jag önskade mig. En bra kombination av studier och träning.

Familjen Nyberg lämnade inför den här säsongen FK Göingarna och gick över till Pan-Kristianstad. Dom gick alltså från den ena av Skånes hårdast satsande klubbar, till den andra. I lördags slog lillebror Ola Nyberg till och vann en av de individuella pojkklasserna vid Spring Cup. Där gjorde hans tidigare klubbkamrat Anna Persson, Göingarna sak samma och sprang hem sin klass för äldre flickor.

Två segrar av ett par talanger!

Annons

I går, vid stafetterna, kom Anna tvåa, tillsammans med kamraterna och systrarna Erika Nilsson och Emilia Nilsson. En annan fröken Nilsson, Charlotta, blev ind. sexa i sin klass, D 18 Elit, i lördags. Så visst blev det framgångar på dansk mark! Nu segrade ett lag från Ulricehamn i D 18–stafetten, men juniorerna från Göingarna var bara dryga halvminuten efter.

Pan har också bra löpare på gång ett snäpp under juniorerna:

Trion Marcus Svensson, Alexander Jugby och Ola Nyberg kom tvåa i den nya stafettklass, där löparnas totala ålder får vara högst 43 år. Här segrade ett lag från Halmstad OK.

Under nästa helg går de två första deltävlingarna i riksomfattande Silva Junior Cup, vid Nybro.

Dit får Pan-Kristianstad och Göingarna tillsammans

skicka totalt ett dussintal deltagare! Från det segrande herrjuniorlaget i Danmark i går är Jonas Nyberg helt klar för start i Nybro. Nu hoppas klubben också få med både Erik Modig och Simon Svensson.

I Nybro kommer senioren Johan Modig däremot i n t e att springa, kommande helg:

–Jag har känt mig lite småkrasslig under halva den gångna veckan. Erik, min bror, har varit sämre. Nu avstår jag helt från att tävla den 7–8 april.

Han sprang slutsträckan för Pan i herrstafetten i går, hämtade upp ett antal placeringar och förde laget till 20:e plats i denna stora, internationella tävling, vilken också var årets första deltävling i den nya nordiska stafettligan, Nordic 4. Pan fick nu stryk av segrande OK Farum Tisvilde från Danmark med elva minuter över fyra sträckor. Jörgen Olsson (skadad) saknades givetvis i Pan-stallet.

Rikard Gunnarsson som slutman. Rikard tvingades släppa den lilla ledning han hade då han sprang ut på slutsträckan.

Annons

Norska Halden vann damernas stafett, före Hakarpspojkarna från Huskvarna.

Här ledde Anette Granstedt (tidigare i Pan-Kristianstad) tävlingen på slutsträckan – men hon fick ge sig med några sekunder på slutet för schweiziskan Sabrine Maister.

Pans damlag, där Danute Månsson var avslutare, kom i mål på 15:e plats, 16 minuter efter vinnarna.

Kajsa Nilsson från FK Göingarna råkade i går ut för en sista stämpelenhet som inte gav ”signal”. Därmed blev både hon och laget ”diskat”, i seniorklassen. Vid lördagens ind.elittävling sprang junioren Kajsa i damernas seniorklass. Där blev det 23:e plats.n

Av Bertill Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons