JVM har startat – Tjeckien besegrade Slovakien

JVM i ishockey har inletts. I den första matchen ställdes Tjeckien mot Slovakien. Efter en svängig match segrade till slut Tjeckien med 5–4.
Ishockey • Publicerad 9 augusti 2022
Stanislav Svozil, i förgrunden, och hans Tjeckien inledde JVM med en 5–4-seger mot Slovakien.
Stanislav Svozil, i förgrunden, och hans Tjeckien inledde JVM med en 5–4-seger mot Slovakien.Foto: Jason Franson/The Canadian Press via AP/TT

Trots att det var en premiär visade inget av lagen upp dallriga premiärnerver, utan i stället bjöds det på snabb, böljande anfallsishockey.

Trots att den nyligen draftade trion Juraj Slafkovsky, Simon Nemec och Filip Mesar nobbade JVM-spel var det Slovakien som inledde bäst.

Efter drygt tre minuter stod slovaken Servac Petrovsky för en fin prestation när han enkelt accelererade förbi två backar, höll undan, och lyfte upp pucken högt förbi Jan Bednar i Tjeckiens mål.

Bara ett par minuter senare fick Bednar vittja sitt mål igen. Den här gången efter att han själv stått för en målvaktstavla. Bednar tappade nämligen in pucken, till synes ostörd, efter ett skott av Matej Kaslik.

Därefter lyfte Tjeckien sig, men utan att få hål på Simon Latkoczy.

Det fick man dock direkt i andra perioden. Martin Rysavy reducerade enkelt, till 1–2, efter fint klapp-klapp-spel.

Innan mittenakten var slut hade tjeckerna välförtjänt vänt på matchen genom två mål till. Ett av Michal Gut och ett av Matyas Sapovaliv.

I sista perioden ökade Jan Mysak på till 4–2 för Tjeckien.

Då vaknade slovakerna och gjorde två snabba powerplaymål. Med 3.12 kvar av ordinarie matchtid var det således 4–4 på resultattavlan.

Men någon förlängning blev det inte. Tjeckiens Gabriel Szturc satte nämligen 5–4-pucken med 1.50 kvar av matchen. Det stod sig matchtiden ut och Tjeckien får fira en premiärseger.

Sverige inleder JVM med att möta Schweiz i morgon, onsdag, klockan 20.00.