Annons

JVM kan spelas med färre lag

Fler nationer än Sverige har drabbats av positiva covid-19-fall inför junior-VM i ishockey.
USA, Tyskland och Kanada har fått skicka hem spelare och nu öppnar arrangören för att JVM kan komma att genomföras med färre lag än planerat.
Ishockey • Publicerad 9 december 2020
Junior-VM är säkert, trots stor smittspridning, hävdar arrangören, men öppnar för en turnering med färre lag om det behövs. Arkivbild.
Junior-VM är säkert, trots stor smittspridning, hävdar arrangören, men öppnar för en turnering med färre lag om det behövs. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Edmonton Journal och Sportsnet uppger att både antalet lag och storleken på trupperna kan skalas ned.

Tio lag ska enligt ursprungsformatet delta i turneringen, som avgörs i en bubbla i Edmonton, och varje trupp får innehålla 25 spelare.

Annons

– Vi kan genomföra turneringen med åtta lag i stället för tio om det är så att ett par lag inte kan delta, säger Scott Salmond, vice landslagschef för Kanada, till Sportsnet.

Han säger också att ett lag som drabbas av sen smittspridning kan spela med ett minimum av 17 eller 18 spelare.

Hög smittspridning

Det svenska juniorlandslaget har hittills drabbats av sju positiva covid-19-fall – däribland förbundskaptenen Tomas Montén – Kanada har skickat hem fem sjuka spelare från sitt läger, USA tre och Tyskland två. Vilket reser frågetecken för JVM.

Smittspridningen är också stor i provinsen Alberta där Edmonton ligger och i går införde lokala myndigheter strängare restriktioner med stängning av barer, restauranger, kasinon och förbud mot folksamlingar utomhus. Provinsen har 20 388 aktiva smittfall, högst i Kanada, och totalt 640 dödsfall, varav nio nya.

Säker bubbla

Ändå hävdar arrangörerna att mästerskapet den 25 december-5 januari är säkert och hänvisar till att samma bubbelupplägg används som under NHL-slutspelet i somras, där Edmonton hade den ena av två bubblor.

Att det skulle komma positiva fall inför turneringen hade arrangören räknat med.

– Man tänker varje dag att det här kommer att bli tufft. Men alla situationer är inte enkla, det gäller bara att vara riktigt hård med smittskyddsreglerna. När lagen väl är på plats i Edmonton så är de säkra, säger Scott Nicholson, ordförande för NHL-klubben Edmonton Oilers och vice ordförande i Internationella ishockeyförbundet, till Sportsnet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons