Annons

Källman knäckte sina lagkamrater

Två svenska "spanjorer" avgjorde mot Spanien. Målvakten Tomas Svensson, som under en tioårsperiod varit proffs i tre spanska klubbar och Jonas Källman från Ciudad Real, såg till att Sverige får spela om sjundeplatsen i Ljubljana på lördag.
Sport • Publicerad 30 januari 2004

Sverige vann med 29–28 efter ett riktigt raffelslut. Högersexan Jonas Ernelind avgjorde tio sekunder från slutet, men det var på den andra kanten som det hände roligast saker den här kvällen.

Efter att bara ha satt ett av fyra skott i den första halvleken, växte tvåmetersmannen Jonas Källman till en jätte efter paus. Han var grymt bra, gjorde mål med både kraft och finess från de flesta positioner på planen. Åtta mål blev det i den andra halvleken, nio totalt, i en landskamp som kan ha varit Källmans bästa i karriären.

Annons

– Nja, jag missade väl något skott, men av de bästa var det i alla fall, säger Källman som kommit upp i 43 landskamper. Att fullträffen kom mot just Spanien gjorde inte saken sämre. Jonas hade inte mindre än fyra klubbkamrater i motståndarlaget. Hombrados, Enterrios, Prieto och Ortega spelar alla tillsammans med Jonas i Ciudad Real och det var svensken som gick segrande ur striden.

– Det hade varit jobbigt att komma tillbaka till klubben om Sverige förlorat, killarna hade varit kaxiga. Men nu kommer dom väl i stället att "terra" mig för OS-platsen. Vi missade den men Spanien är redan inkvalat.

Det har varit ett omtumlande mästerskap för mästerskapsdebutanten Jonas Källman. Han var en av Sveriges bästa spelare i de inledande matcherna, men skadade axeln i slutet av mötet med Ryssland. Han har fått specialvård i Celje, avstått träningar, och missade matchen mot Kroatien.

Mot Spanien spelade han med smärtor, och var suverän.

– Jag sa till Jonas efteråt att han alltid borde spela med en skadad axel. Så här bra har han ju inte varit tidigare, säger Bengt Johansson. Jonas ville helst inte prata om skadan men erkände att han ändå var hämmad av blödningen i axeln.

– Jag kunde ju inte skjuta från nio meter, det hade i så fall varit små kinapuffar. Värre än så hade det inte kunnat smälla. Jag fick i stället avsluta på andra sätt, det blev en hel del knorrar. I början undvek jag lobbarna eftersom Hombrados känner till att jag gillar att göra det. På träningarna har jag satt en hel del lobbmål på honom.

Sverige och Jonas Källman har en match kvar att spela, mot Serbien-Montenegro på lördag. Sedan får axeln vila. Klubbledningen i Ciudad Real hade helst sett att han inte spelade alls i de resterande EM-matcherna.

– Men om Bengan tar ut mig i laget och jag själv gör bedömningen att kunna spela, så gör jag det. Jag har varit i kontakt med klubben och det finns åsikter om att jag spelar. Men den biten får jag reda ut när jag kommer tillbaka.

Jonas Källman var inte den ende matchvinnaren mot Spanien. Tomas Svensson gjorde sin klart bästa insats under EM-turneringen och nådde en räddningsprocent på 42. Staffan Olsson var duktig, liksom Stefan Lövgren. Dessutom gjorde Joacim Ernstsson ett piggt inhopp och två fräcka mål när han gick igenom det spanska försvaret.

Sebastian Seifert var på planen under en tiominutersperiod före paus men gjorde inte mycket väsen av sig den här gången.

Jan Ohlsson

HANDBOLL CELJE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons