Annons

Kanotklubb utesluts ur förbundet efter bråket

Ett flera år gammalt bråk har lett till att Falu kanotklubb nu kastas ut ur Svenska kanotförbundet.
Enligt förbundet har klubben upprepade gånger brutit mot stadgar, värdegrund och regler.
Föreningen anklagar sedan tidigare förbundet för felaktiga landslagsuttagningar.
Kanot • Publicerad 10 mars 2022
Isak Öhrström är en av Falu kanotklubbs kanotister. Arkivbild.
Isak Öhrström är en av Falu kanotklubbs kanotister. Arkivbild.Foto: Tobias Röstlund/TT

Uteslutningen, som förbundet beslutade om på årsmötet den 8 mars, kommer efter en flera år gammal konflikt mellan klubben och förbundet – där Falu kanotklubb anklagats för att bland annat ha brutit mot FN:s barnkonvention och där aktiva ska ha straffats efter att ha tackat ja till landslagsuppdrag, enligt Dalarnas Tidningar som följt fallet i en rad artiklar.

Svarade inte på kritiken

Klubben har i sin tur anklagat förbundet för att ha brutit mot regler om fair play vid landslagsuttagningar – och för att på felaktiga grunder ha stängt av kanotister från föreningen. Uttagningen av kanotslalomåkaren Erik Holmer till OS i Tokyo, istället för Falu-kanotisten Isak Öhrström, har också väckt debatt.

Annons

Förbundet valde i slutet av januari i år att överväga en uteslutning av föreningen och skickade då ett brev med en rad uppgifter och anklagelser som man ville att klubben skulle bemöta inför årsmötet. Falu kanotklubb avstod och därför blev uteslutningen ett faktum.

"Det är tråkigt att behöva göra detta, men vi bedömer att beslutet är nödvändigt eftersom föreningen inte uppfyller de grundläggande villkor som gäller för att vara ansluten till förbundet", säger Svenska kanotförbundets ordförande Lars Martinsson i ett pressmeddelande.

Brister i träningsklimatet

Förbundet lutar sig bland annat på resultaten från en extern utredning som tillsattes under hösten 2019, och som visade på en rad brister i ledarskap, träningsklimat och den sociala miljön – men också på att klubben öppet bojkottade junior-EM i fjol.

I ett uttalande på sin hemsida från den 13 februari konstaterar Falu kanotklubb att ärendet kommer tas vidare till Riksidrottsnämnden och att man "ser fram emot att frågan får prövas" där.

Man ser ingen anledning att "gå i polemik med Svenska kanotförbundet i de frågor som lyfts upp i tillhandahållet dokument".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons