Annons

KDFF klarar elitlicensen

Kristianstads DFF klarar elitlicensen. Men än är inte krisen över. "Skönt att fixa det, men det är ett lapptäcke och vi får jobba för att få ihop det resten av säsongen", säger sportchefen Ulf Berglund.
Sport • Publicerad 29 augusti 2009

I slutet av juli gick KDFF ut och berättade att det var kris ekonomiskt. 350 000 kronor fattades och elitlicensen var i fara. Klubben fick till den 31 augusti på sig att redovisa ett positivt eget kapital, annars väntade degradering.

I går kväll nådde Kristianstadsbladet Ulf Berglund i Finland – och han gav ett lugnande besked:

Annons

– Vi klarar den här första deadlinen, det är inga problem. Klubben har fått in en del pengar och lyckats täppa igen hålen i ekonomin. Men det har varit tufft.

– Vi har haft ett uppehåll på två månader då vi egentligen bara har haft kostnader och det har ju varit semestertider så vi har inte kunnat jobba jättehårt med att få in pengar. Men vi har fått positiv respons från företag och privatpersoner och gjort en del omdisponeringar, så vi fixar det, säger Ulf Berglund.

Fortfarande återstår dock mycket arbete för att få ordning på ekonomin.

– Vi ser ju att intäkterna inte täcker utgifterna framöver, så det kommer att bli fyra tuffa månader för att säkerställa året, säger Ulf Berglund.

Kan det bli aktuellt att skära i spelarlönerna?

– Inte ännu. Men det är något vi får titta på, spelarna är medvetna om situationen. Det är inga fantastiska pengar de tjänar och vårt mål är att uppfylla kontrakten, men kanske får vi skjuta upp eller dela upp lönerna. Men det är en sista utväg.

Hur ser du på framtiden?

– Vi vill ju inte bara täppa igen hål, vi vill även jobba offensivt och kreativt för att utveckla fotbollen i Kristianstad.

– Jag är ändå optimistisk. Sportsligt ser framtiden ljus ut, vi har en bra tränare och ett utvecklingsbart lag. Och det finns många som tycker det här är viktigt och engagerar sig. Kristianstads DFF är inte den enda klubben i damallsvenskan som har problem.

I samband med EM har förbundet och de allsvenska klubbarna konferens i Finland, där Berglund & co diskuterar den ekonomiska krisen inom damfotbollen.

– Åtta av tolv klubbar i allsvenskan har ett underskott och inget eget kapital, så det här problemet finns i hela damallsvenskan... ja, det finns ju inom hela idrottsrörelsen och hela samhället i dag, säger Ulf Berglund innan han slår sig ner på Turku Stadion i Finland för att se Lotta Schelin och Kosovare Asllani sänka Italien.

Peter Paulsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons