Annons

KDFF-profilen om lottningen: ”En extra morot”

VM-aktuella Mia Carlsson gör tummen upp efter lottningen i Paris.
I sommar väntar gruppspel mot USA, Thailand och Chile.
– Det känns verkligen positivt och en extra morot till att jobba hårt för att komma med, säger backstjärnan från Kristianstads DFF.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 9 december 2018
Mia Carlsson.
Mia Carlsson.Foto: Jessica Gow/TT

För femte VM-slutspelet i rad ställs Sveriges fotbollsdamer mot USA, rankat etta i världen.

Mia Carlsson hade föredragit Kanada, men när Thailand och Chile lottades in i grupp F med Sverige kändes det bättre för KDFF-backen.

Annons

– Överlag är det bra grupper och i efterhand är jag nöjd med hur det blev för Sverige. Thailand var absolut det land man ville ha från den potten och när det till slut stod mellan Chile och Kamerun så tror jag kanske att Chile passar Sverige bättre än ett afrikanskt land.

Vad vet du om Thailand och Chile?

– Inte mycket. Thailand var med i VM 2015 och det gick väl inte jättebra då, men det är ett stort land och det kan hända mycket på tre år. Chile har väl det sydamerikanska med tekniska och snabba spelare, säger Mia Carlsson.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson har, precis som Mia Carlsson, en god känsla efter lottningen:

– Vi måste tro på att vi kan gå långt, och till och med vinna turneringen. Möjligheten finns, säger han till TT.

I de fyra tidigare gruppmötena med USA har det blivit en vinst, en oavgjord och två förluster för svensk del och för förbundskaptenen Peter Gerhardsson spelade det egentligen ingen roll vilket av de sex högst rankade lagen i turneringen som man fick.

– Personligen ville jag nog ha USA, det är ett lag som jag aldrig varit med och mött, och det har varit jämna, bra matcher mot dem, säger Gerhardsson till TT.

Gerhardsson har inte någon vidare koll på Chile eller Thailand. Men förbundskaptenen litar till fullo på sitt analytiska team med Anders Eriksson i spetsen.

– Han har gjort scoutingjobbet suveränt under hela resan och jag har hundraprocentigt förtroende för honom. Det är det jag oroar mig för minst, säger han.

KDFF-profilen Mia Carlsson är i allra högsta grad med i diskussionen om en plats i sommarens VM-trupp.

Annons

Hon är uttagen i Peter Gerhardssons första trupp under VM-året 2019. Samlingen i Kapstaden varar mellan 14 och 23 januari, med en inplanerad officiell match mot Sydafrikas landslag tisdagen den 22 januari. Dessutom ska en inofficiell match i 3x30 minuter, mot samma motstånd, spelas bakom stängda dörrar innan dess.

25 februari-6 mars deltar Sverige i klassiska Algarve Cup och den 6 april spelas en vänskapsmatch mot Tyskland på Friends Arena.

Under senvåren kommer Peter Gerhardsson att ta ut VM-truppen.

Mia Carlsson är redo att jobba hårt för att få uppleva sin VM-dröm.

– Ett första kvitto kommer väl i samband med Tysklandsmatchen i april. Det är ju ingen mer match efter det, i alla fall inte som är inplanerad, säger Mia Carlsson.

Om Sverige vinner sin VM-grupp väntar tvåan i grupp E i Paris 24 juni. Om Sverige blir grupptvåa är det tvåan i B man ställs emot i Reims samma dag.

Även de fyra bästa grupptreorna går vidare till slutspelsomgången.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons