Annons

KGK:s tuffa ultimatum

Notan för hela projektet är 26 miljoner kronor. Medlemmarna i Kristianstads GK får stå för cirka sju miljoner kronor om golfklubben bestämmer sig för att bygga ut sin anläggning.
Sport • Publicerad 28 januari 2004

Kristianstads GK står inför ett viktigt beslut.

Bygga ut eller inte är frågan.

Annons

På lördag avgörs saken på ett extra årsmöte.

Kostnaden, för att bygga ut niohålsbanan till 18 hål så att man får en komplett 36 hålsanläggning, är beräknad till 26 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår att medlemmarna ska stå för sju miljoner kronor. Förslaget innebär nämligen att alla aktiva medlemmar mellan 25 och 70 år (cirka 1400 stycken) ska låna ut 5000 kronor till klubben. Pengar som återbetalas vid utträde ur klubben.

– Reaktionerna har varit blandade. Jag tror att ungefär hälften är för och hälften är emot, eller tveksamma. Och visst… jag förstår dom. Det är mycket pengar vi pratar om, säger ordföranden Sture Sandgren.

– Samtidigt är det ett ganska bra läge att göra det här. Klubbarna som har byggt ut, typ Barsebäck, har lyft sig rejält och där säger man att det här skulle vi gjort för länge sedan. Anledningen till att medlemmarna måste ställa upp med ett lån är att banken kräver att klubben står för en betydande andel av finansieringen.

Vad händer om medlemmarna säger nej på lördag?

– Det händer inte så mycket. Men vi köper marken väster om befintlig bana under alla omständigheter, säger Sture Sandgren.

I ett brev till medlemmarna skriver styrelsen att en trolig konsekvens av ett nej innebär en ökning av medlemsavgiften eftersom det är ekonomiskt svårt att driva en 27 hålsbana.

Säger medlemmarna däremot ja får klubben…

Två 18 hålsbanor.

Annons

En korthålsbana.

Boende (tolv dubbelrum).

Ny bagbod.

Utbyggd parkering.

Ny kiosk.

– Vi kommer att få en fantastisk anläggning, säger Sture Sandgren. Driften av den nya anläggningen ska finansieras med ökade intäkter i form av fler medlemmar och ökat antal greenfeegäster.

Kristianstads GK hade under 2003 cirka 7000 greenfeegäster för att utöka den siffran vill man erbjuda bättre tillgänglighet och kunna ta emot övernattande gäster på klubben.

– På greenfeesidan räknar vi med en 50 procentig ökning på ett par år. Fler och fler efterfrågar boende på banan och vi har tittat på det. Tanken är att bagboden ska ersättas med en ny byggnad med källare. I markplanet byggs tolv dubbelrum med plats för tre personer i varje rum och i källardelen ska det finnas bagplatser.

KGK har i dag 1900 medlemmar.

Målet är att man ska vara 2100 efter utbyggnaden.

Annons

– Vi har sagt 2100, men vi ser många klubbar med 36 hål som har 2400 medlemmar. Vi ser ökad tillgänglighet som väldigt väsentligt, säger Sture Sandgren.

Samtidigt finns det en stor risk att ett flertal medlemmar väljer att lämna klubben om det blir en utbyggnad.

Säger medlemmarna ja på lördag kommer ombyggnaden att inledas redan i februari.

Skogsbanan (nuvarande nio hålsbanan) stängs 2004 och man räknar med att nya banan ska vara färdigsådd i mitten av september. Det nya banan ska öppnas för spel i juni 2005.

– Tidsplanen ser ganska realistisk ut, säger Sture Sandgren.

Patrik Persson

GOLF KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons