Annons

KHK-spelaren dubbel målskytt när Serbien besegrade Sverige i EM-kvalet

Kristianstad HK:s kantspelare Jovana Bogojevic gjorde två mål för Serbien när de svenska handbollsdamerna åkte på sin första förlust, 21–24, i EM-kvalet.
En storspelande Jovana Risovic i motståndarmålet blev avgörande.
– Det duger inte att bränna så många frilägen, säger förbundskapten Tomas Axnér.
Handboll • Publicerad 3 mars 2022
Kristianstad HK:s kantspelare Jovana Bogojevic gjorde två mål när Serbien vann med 24–21.
Kristianstad HK:s kantspelare Jovana Bogojevic gjorde två mål när Serbien vann med 24–21.Foto: Aleksandar Djorovic/TT

Efter att ha inlett med två raka segrar, mot Turkiet och Island, kom det första nederlaget. Och det var en slarvig svensk insats i Zrenjanin som låg till grund för resultatet.

I själva verket var Sverige aldrig riktigt nära att få med sig en seger. Tomas Axnérs landslag lyckades inte ens komma upp jämsides med serbiskorna en enda gång efter 0–1-målet.

Annons

– Jag tycker inte att mer än en eller två spelare kommer upp i en bra nivå offensivt, men jag är extremt nöjd med vår defensiv, säger Axnér.

En av de offensiva spelarna som faktiskt levererade var Nathalie Hagman. Högersexan svarade för hela tolv mål och var en av få som inte hade stora bekymmer med att överlista Jovana Risovic i Serbiens mål.

– Deras målvakt gör en av sina bättre matcher i landslagströjan, och vi är kanske lite slarviga i avsluten. Vi gör en bra match i mål och i försvaret, men vi kommer väl inte helt upp i den nivån offensivt som vi visat tidigare, säger Hagman.

Risovic hade en räddningsprocent på drygt 47 procent, och gäckade svenskorna hela matchen.

– Vi kommer till tillräckligt bra lägen för att göra 26, 27 mål, men det duger inte att bränna så många frilägen, säger Axnér.

– Hon (Risovic) har säkert ett tiotal frilägesräddningar, där vi går mycket på kraft och lite på känsla.

Med nio minuter på matchklockan hade Sverige bara mäktat med ett ynka mål.

Länge såg det ut som att Blågult skulle gå till pausvila med ett tremålsunderläge eller värre. Men en avslutande lyckominut, med två snabba fullträffar, såg till att Serbien bara ledde med 10–9.

I andra halvlek fortsatte Sverige däremot att ställa till det för sig. Serbien gick snabbt upp i en tremålsledning igen, och därifrån kom svenskorna aldrig närmre än två mål.

– Vi hade en väldigt dålig och tuff start på andra halvlek, med ett par tekniska fel. De får något snabba mål och vi får jaga resten av matchen och är inte helt nära att komma ikapp sen, säger Hagman.

Annons

Till slut vann Serbien matchen med 24–21.

Landslaget får därmed sällskap av Serbien på fyra poäng i grupp 6, men har fortsatt två poäng tillgodo på Turkiet och Island.

Redan på lördag får Sverige chans till revansch när de ställs mot Serbien på hemmaplan i Ystad.

– Kan vi förändra de sakerna: dra dit bollen, ha lite mer fokus och fortsätta spela ett bra försvarsspel, så tror jag att vi vinner på lördag, säger Hagman.

De två främsta lagen kvalificerar sig för EM i Slovenien i november.

Fotnot: I samma grupp som Sverige ingår KHK-spelaren Andrea Jacobsen i den isländska truppen som i tisdags förlorade mot Turkiet med 29–30. Jacobsen blev tvåmålsskytt.

Sveriges Anna Lagerquist och Linn Blohm försöker stoppa Serbiens Jelena Trifunovic.
Sveriges Anna Lagerquist och Linn Blohm försöker stoppa Serbiens Jelena Trifunovic.Foto: Aleksandar Djorovic/TT
Ola Palmström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons