Annons

KIBS har återuppstått

FC Kristianstad gick i konkurs. Det öppnade dörren för en nygammal förening att göra comeback – Kristianstad IBS. "Vi vill sätta föreningen på kartan" säger KIBS sportchef Ingvar Jepsson.
Sport • Publicerad 27 augusti 2009
Nygammal klubb Kristianstad IBS dominerade innebandyn tillsammans med Österängs IBK under 90-talet. Nu har klubben fått nytt liv igen. Bilder: Annica Jönsson
Nygammal klubb Kristianstad IBS dominerade innebandyn tillsammans med Österängs IBK under 90-talet. Nu har klubben fått nytt liv igen. Bilder: Annica JönssonFoto: 

Den nybildade föreningen blev till tack vare ett stort intresse bland ledare och föräldrar som ville fortsätta bedriva innebandyverksamhet i Nosaby för ungdomarnas skull.

Magnus Stigengård, numera ordförande i KIBS, var tidigare tränare för FCK:s P12-lag och förstod redan under hösten att allt inte stod rätt till i klubben.

Annons

– Man kände av att de hade ekonomiska problem redan på det planet. Vi tyckte det var synd om inte grabbarna skulle få fortsätta spela så vi undersökte om det fanns ett intresse för att bilda en ny förening. Och det fanns det, säger Stigengård. Arbetet med bildandet av KIBS började i månadsskiftet januari/februari. Sedan kom Ingvar Jepsson in i bilden.

– Jag blev inbjuden till ett möte med spelarnas föräldrar för att diskutera framtidsplanerna, säger Jepsson som antog jobbet som sportchef.

– Sedan dess har jag jobbat med att skaffa sponsorer och att få behålla ungdomsledare och spelare från FCK.

Från FCK:s konkursbo är i princip samtliga ungdomslag intakta.

– Vi har fått behålla 95 procent av de aktiva, vilket är ett plus.

Att inte titta bakåt och bara se framåt har också varit ett ledmotiv i processen.

– Vi har lagt allt gammalt bakom oss. Klubbnamn, logga, matchtröjor, sponsorer – allt är nytt. I dagsläget har Kristianstad IBS fyra ungdomslag, P16, F16, P13 samt ett nytillkommit P9-lag. Klubben har även ett A-lag bestående av spelare från de nerlagda klubbarna FCK och Nosaby IBK.

– Från början var det tänkt att vi skulle vara en ren ungdomsklubb utan ett A-lag. Men det visade sig att vi hade tillräckligt många spelare för ett representationslag. På det här viset får killarna i P16 något att sträva efter, förklarar Ingvar Jepsson.

– Vi har som målsättning att växa på bredden och nå toppen.

Och det är ett talangfullt P16 som KIBS förfogar över. Laget spelar i division i division I i P16-klassen och flera spelare står redan och knackar på dörren till A-laget. Ett A-lag som går in i hetluften redan på fredag när Skånemästerskapet drar igång.

Annons

– Då får fyra spelare från P16 chansen i A-laget. Det är mycket viktigt att de får prova på det hårdare och tuffare spelet för att utvecklas.

Och när den riktiga säsongen börjar startar A-laget från scratch i division V och målet är solklart.

– Vi ska upp i fyran, det finns inget annat. Sedan får vi se vad som händer.

Filip Lundstedt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons