Annons

Kihlström i världens tuffaste travlopp

TRAV PARIS. Två år i rad har Örjan Kihlström vunnit landets championliga. Men Sveriges segerrikaste kusk har förhållandevis liten internationell rutin. I morgon gör han sin första start i Prix d´Amerique.
Sport • Publicerad 27 januari 2001

–Klart man är extra taggad till ett sådant lopp, säger Kihlström.

Kihlström kör Igor Brick i världens tuffaste travlopp. Med en enda uppgift – att smyga med.

Annons

–Örjan är bäst i Sverige. Speciellt när han ska ge hästen ett vilsamt lopp och spara speeden så länge som möjligt, säger Igor Bricks tränare Stefan Melander.

Melander har kört Igor Brick själv många gånger. Bland annat i Prix de Bourgogne på Vincennes för en månad sedan. Då blev ekipaget oplacerat.

I Prix de Belgique för två veckor sedan körde Kihlström. Då kom Igor på fjärde plats.

–Visserligen körde jag ett väldigt defensivt lopp första gången på Vincennes. Men Igor trivs utmärkt med Örjan och han får ut det lilla extra, säger Melander.

Förra sommaren besegrade Igor Brick världsstjärnan Victory Tilly. Efter en sedvanlig ”smygare” av Örjan.

Det är första gången Kihlström kör i Prix d´Amerique. Men det är inte första gången på Vincennes. –Jag körde redan 1984 i Frankrike och lyckades vinna mitt första lopp på Vincennes med Miss Flaxy. Det är också enda segern på banan. Jag har även kört Pride Farming i flera större lopp, säger Kihlström.

I genrepet Prix de Belgique gav Kihlström sin häst det optimala loppet invändigt. Men tyvärr kom inte luckan förrän 150 meter från mål.

–Annars är vi nog tvåa bakom Fan Idole, anser Kihlström.

–Men det viktigaste var att Igor visade att han klarar lång distans (2 700 meter). På söndag får vinnaren i Prix d´Amerique 2,5 miljoner franc, motsvarande 3,2 miljoner kronor.

–Jag kommer att försöka starta bra Igor och sedan lägga mig i första- eller andraspår, förklarar Kihlström.

–Därefter är det bara att vänta och se. Om vi har tur kan det bli en fjärde-femteplacering. Har vi otur blir det ingenting alls.

Av Stig Lindmark, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons