Annons

KIK bötfälls: ”Kan bli väldigt fattiga om förbundet väljer den linjen”

Nu kommer notan efter premiärderbyt mot Tyringe.
Kristianstads IK bötfälls med 8 000 kronor för illegal pyroteknik och maskerade åskådare.
– Jag är mest förbannad. Jag tycker att det är orimligt och oproportionerligt. När det gäller hockeyförbundet är de väldigt synliga med pekpinnar, säger Christian Falk, ordförande i Kristianstads IK.
Ishockey/Kristianstad • Publicerad 2 oktober 2018 • Uppdaterad 3 oktober 2018
Christian Falk, ordförande i KIK.
Christian Falk, ordförande i KIK.Foto: Tommy Svensson

Det antändes illegal pyroteknik på KIK:s ståplatssektion i samband med premiärderbyt mot Tyringe i Kristianstads ishall för drygt två veckor sedan.

Det är något som Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd ser allvarligt på och bötfäller nu Kristianstads IK med 8 000 kronor.

Annons

Tävlingschefen Olof Östblom har gjort en anmälan gällande ordningsstörning och förutom illegal pyroteknik skriver tävlingsnämnden i beslutet att ”även ifrågavarande personer maskerat sig i samband med förseelsen”.

Så här såg det ut på KIK:s ståplatssektion inför derbyt mellan KIK och Tyringe.
Så här såg det ut på KIK:s ståplatssektion inför derbyt mellan KIK och Tyringe.

Christian Falk, ordförande i KIK, fick beskedet på sitt bord under tisdagsförmiddagen och är mest förbannad på Svenska Ishockeyförbundet.

– Vi ska driva detta så långt vi kan och jag har sökt Olof Östblom. Vill man urholka en liten klubb som Kristianstad för två ”blinkers”? Förbundet är väldigt osynliga när man behöver hjälp, men när det gäller pekpinnar är de väldigt synliga, säger KIK-basen kritiskt och fortsätter:

– Vi jobbar med säkerheten inför varje match och har fått till det väldigt bra. Om 2 av 1 600 åskådare väljer att ta in så kallade ”blinkers”… jag vet inte hur vi ska göra. Om förbundet väljer den här linjen så kan vi bli väldigt fattiga.

Men ni har väl ett ansvar som förening?

– Ja, det har vi. Vi har ett ansvar för våra supportrar, men 8 000 kronor är orimligt och oproportionerligt för två ”blinkers”. Jag vet också att det är maskeringsförbud i Sverige, men det är i så fall en polisiär sak.

Hur tycker du att förbundet skulle och bör agera i frågan?

– Att de skulle höra av sig och diskutera vad man kan göra kring pyroteknikfrågan. Ska man bara ge böter så innebär det att vi kommer att kunna ha ännu färre vakter på matcherna.

Vad säger ni till era supportrar?

– Pyroteknik är förbjudet och ska inte finnas på läktarna. Vi har en aktiv dialog med våra supportrar, men jag vet inte hur vi ska göra… vi kan inte stänga av vår ståplats och ge en kollektiv bestraffning. Visst, man kan ha visitation, men det är jättesvårt att hitta det här och det är ett större samhällsproblem, säger Christian Falk.

Annons

– Vi ska ta upp en dialog med våra supporterorganisationer. Så fint är det kanske inte att det är värt 8 000 kronor. Men jag tror på dialog, inte på pekpinnar.

KIK vann derbyt mot Tyringe med 6–0 och toppar Hockeyettan efter fem spelade omgångar.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons