Annons

KIK nederlagstippat i fyra av fem tips: ”Ganska väntat”

Sist eller näst sist.
Det var placeringen som gällde för Kristianstads IK i fyra av fem allsvenska tips: I Mike Helbers experttips, i tränartipset, i spelarnas enkät och i supportrarnas tips.
– Det var väntade tips, sen vet jag inte om det är bra eller dåligt för oss, säger KIK-tränaren Mikael Gath efter den hockeyallsvenska upptaktsträffen i Stockholm.
Ishockey • Publicerad 16 september 2019
Tränarna samlade under hockeyallsvenskans upptaktsträff. Bakre raden från vänster: Björn Hellkvist (Modo), Patric Larsson (sportchef Karlskrona), Mattias Karlin (Västervik), Mikael Gath (Kristianstad), Joakim Fagervall (Björklöven), Staffan Lundh (Karlskoga) och Magnus Bogren (Tingsryd). Nedre raden från vänster: Tony Zabel (Vita Hästen), Fredrik Andersson (Timrå), Ulf Lundberg (Södertälje), Jussi Salo (AIK), Jeff Jakobs (Mora), Thomas Paananen (Västerås) och Martin Gudmundsson (Almtuna).
Tränarna samlade under hockeyallsvenskans upptaktsträff. Bakre raden från vänster: Björn Hellkvist (Modo), Patric Larsson (sportchef Karlskrona), Mattias Karlin (Västervik), Mikael Gath (Kristianstad), Joakim Fagervall (Björklöven), Staffan Lundh (Karlskoga) och Magnus Bogren (Tingsryd). Nedre raden från vänster: Tony Zabel (Vita Hästen), Fredrik Andersson (Timrå), Ulf Lundberg (Södertälje), Jussi Salo (AIK), Jeff Jakobs (Mora), Thomas Paananen (Västerås) och Martin Gudmundsson (Almtuna).Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är inte många som tror på KIK inför klubbens historiska debut i Hockeyallsvenskan.

När Sveriges näst högsta hockeyliga hade upptaktsträff i Stockholm fick nykomlingen från Kristianstad bita i det sura tipsäpplet.

Annons

Experten Mike Helber tippade KIK sist i serien.

Så även tränarna.

Och när sedan spelarna och supportrarna fick säga sitt så blev det också en plats bland de två sista, vilket innebär att man tvingas spela i kvalserien till våren.

– Ganska väntade tips, det måste man säga, säger KIK-tränaren Mikael Gath till Bladetsporten.

Hur mycket spelar in i tipsen att ni är nykomlingar?

– Det är säkert en del av det, men sen är vi ju långt ifrån vissa lag om man tittar på antalet matcher i de här sammanhangen, där är ju flera lag som har en helt annan erfarenhet än oss, säger Gath.

Mike Helberg svarade för ett experttips. Gamle Färjestadsbacken Harald Lückner för det andra.

Och Lückner var faktiskt den enda som visade någon slags tro på KIK då han tippade dem på en elfteplats, mitt i ”ingenmansland”.

Fakta

Tipsen

Mike Helber, expert på Cmore:

1) Timrå

2) Modo

3) Björklöven

4) Karlskoga

5) Västerås

6) Södertälje

7) AIK

8) Mora

––––––––––––––––

9) Västervik

10) Vita Hästen

11) Tingsryd

12) Almtuna

––––––––––––––––

13) Karlskrona

14) Kristianstads IK

Harald Lückner, expert på Cmore:

1) Modo

2) Västerås

3) Timrå

4) Björklöven

5) Karlskoga

6) Mora

7) AIK

8) Södertälje

––––––––––––––––

9) Tingsryd

10) Vita Hästen

11) Kristianstads IK

12) Almtuna

––––––––––––––––

13) Västervik

14) Karlskrona

De Hockeyallsvenska tränarna:

1) Modo

2) Björklöven

3) Västerås

4) Timrå

5) Karlskoga

6) Södertälje

7) Mora

8) AIK

––––––––––––––––

9) Karlskrona

10) Västervik

11) Vita Hästen

12) Almtuna

––––––––––––––––

13) Kristianstads IK

14) Tingsryd

Supportrarna:

1) Modo

2) Timrå

3) Björklöven

4) Västerås

5) AIK

6) Mora

7) Karlskoga

8) Södertälje

––––––––––––––––

9) Karlskrona

10) Västervik

11) Tingsryd

12) Vita Hästen

––––––––––––––––

13) Almtuna

14) Kristianstads IK

Spelarenkäten. Vilka två lag slutar sist?

– Kristianstads IK och Tingsryd.

För KIK själva är det dock topp åtta som gäller.

– Så som serien är upplagd går det inte ha någon annan målsättning. Lag nio till och med tolv har spelat färdigt och då har man ju inte vunnit någonting och det är ju det som idrott går ut på.

Annons

Vilka nycklar ska ta er till topp åtta?

– Vi ska spela en offensiv och kreativ hockey med mycket fart. Sen finns där saker som vi absolut inte får tulla på. För att vinna matcher i den här serien kommer vi inte ha råd med att ett annat lag jobbar hårdare än oss i 60 minuter, men det är vi väl medvetna om.

Sedan vet förstås de flesta att det inte kommer att råda missnöje i KIK-land om man landar någonstans mellan plats nio och tolv.

Eller som Gath uttrycker det:

– Spelar KIK i allsvenskan säsongen 2020/2021 så har vi gjort det ganska bra…

KIK var, förutom Gath, representerat av forwarden Johan Lundgren och även om duon inte sa något som direkt stack ut under upptaktsträffen, det gjorde för övrigt ingen annan heller, så fick man ändå fram det man ville under de minuterna man fick på scen.

– Vi är en stark grupp som kommer att göra tillvaron tuff för många lag, trots att tipsen ser ut som de gör, sa Johan Lundgren.

– Sen har vi bra tryck på våra hemmamatcher.

Även Gath berörde publikintresset när han intervjuades av Mike Helber.

– Det lär vara fullt i de första hemmamatcherna, sen är det upp till oss att leverera så att folket kommer tillbaka, sa Gath.

Annons

När det sedan var dags för Tingsryd, KIK:s premiärmotståndare på fredag, att grillas (nåja) så var man snabba i Taif med att påpeka att man har åtta raka segrar under försäsongen.

När det gällde favorittipsen så var det inte helt oväntat Modo och Timrå som dominerade.

– Jag tror jag satte Modo och Björklöven i topp i mitt tips. Följt av Västerås, Timrå och Karlskoga…jag tror att Karlskoga kommer att få en bra säsong, de ser riktigt bra ut, säger Gath.

Hur ser det ut i truppen i dagsläget?

– Förutom Micke (Johansson) och Krupic (Amil) som varit sjuka så har vi drabbats av sjukdomar på både Malte (Sjögren) och Finn Olssson (Dennis). Sen har vi någon halvskada också som vi inte vill gå ut med.

Kan någon av dem spela på fredag?

– Vår målsättning är att ha alla spelbara på fredag.

Hur kul ska det bli?

– Riktigt häftigt, vi har längtat ganska länge nu och det tror jag att staden och supportrarna också har gjort.

Marcus NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons