Annons

Kjell-Erik Ståhl: ”Det lär bli en eller ett par dagars sorgearbete”

I 36 år hade Kjell-Erik Ståhl det svenska rekordet i maraton.
Nu är det utraderat.
– Det lär bli en eller ett par dagars sorgearbete. Det är en vän man haft under 36 år och som man plötsligt måste skiljas ifrån, säger ”Ståhlmannen”.
Publicerad 1 december 2019
Kjell-Erik Ståhl satte sitt magiska maratonrekord (2.10:38) i VM 1983. I lördags kväll blev han av med rekordet till det nya svenska stjärnskottet, David Nilsson.
Kjell-Erik Ståhl satte sitt magiska maratonrekord (2.10:38) i VM 1983. I lördags kväll blev han av med rekordet till det nya svenska stjärnskottet, David Nilsson.Foto: Bosse Nilsson

Friidrott/Kristianstad

När Bladetsporten ringer upp så befinner sig Kjell-Erik Ståhl i Göteborg.

Annons

– Jag är och och hälsar på dottern, och det var faktiskt hon som noterade att rekordet slogs, säger Ståhl, som var lika överraskad som många av oss andra.

– Jag trodde kanske att det var någon med afrikanska rötter som på allvar skulle utmana rekordet, men David Nilsson har verkligen utvecklats extremt under det här året,

Känner du honom?

– Absolut, men kanske framför allt hans pappa (Kåge). Det är en riktigt idrottsfamilj från Öland och Davids bror Markus var en duktig tiokampare.

Rekordet slogs i Valencia. Vad vet du om den banan?

– Jag sprang där själv som 45-åring och minns att det är en flack bana som är lämpad att göra bra tider på. Och den här tiden på året så är vädret dessutom optimalt. Inte för varmt och inte för kallt, utan perfekt löparväder. Jag gissar dessutom att de haft tillgång till harar.

Har du hunnit gratulera honom?

–Nä, jag har inte hans telefonnummer, men det blir säkert tillfälle till det längre fram.

Kjell-Erik Ståhl är Sveriges genom tiderna främste maratonlöpare. Totalt blev det 101 maratonlopp. I 70 av loppen sprang han under 2.20 – och det svenska rekordet, 2.10:38 noterade han på VM i Helsingfors 1983.

– Det var den 14 augusti, en söndag och det var 22 grader vid starten i Helsingfors.

Annons

Kjell-Erik Ståhl sprang i mål som fyra med tiden 2.10:38.

Svenskt rekord – och en supertid som stod sig i 36 (!) år.

David Nilsson har nu tagit över rekordet på distansen. Men Kjell-Erik Ståhl sitter säkert på tronen när det gäller kungen av svensk maraton.

– Jag säger som Ingemar Johansson: en gång champ, alltid champ. Som sagt...en eller par dagars sorgearbete lär det bli, sen får man se det ur ett positivt perspektiv. Jag har trots haft rekordet i 36 år och det bevisar att vi höll ganska bra klass på 80-talet.

Bakom Kjell-Erik Ståhl finns namn som Tommie Persson och Åke ”Biten” Eriksson.

– Det blir nästa grej för David (Nilsson). Att bevisa att han är en mästerskapslöpare och nu förstår jag att han lär få chansen i Tokyo, säger Ståhl, som fortfarande springer.

– Jag springer varannan dag. I går var jag ute på 12-kilometersrunda här i Göteborg.

Han har dock slutat att tävla.

– Jag springer för att bromsa åldrandet och för att må bra helt enkelt.

Fakta

Kjell-Erik Ståhl

Ålder: 73 år.

Familj: Sambo med Eva och dottern Marie-Helene.

Uppväxt: Killeberg.

Bor: Åhus.

Yrke: Civilingenjör.

Klubb: Pan-Kristianstad, sprang även för Hässleholms AIS och Enhörna.

Meriter: Vann Stockholm Marathon 1982 och 1986. Vann i Frankfurt 1981, Peking 1981 och München 1982. VM-fyra i Helsingfors 1983, en sekund från bronset. 19:e i OS i Moskva 1980. Bröt i OS i Los Angeles 1984. Tia i EM i Aten 1982, nia i EM 1986. 17 marathonsegrar i 101 maratonlopp, 12 andraplatser.

Bästa tid: 2.10,38 från VM 1983.

Aktuell: Sveriges främste maratonlöpare genom tiderna som blev av med sitt svenska rekord i helgen.

Patric NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons