Annons

Klæbo utklassade alla – och tangerade Dæhlie

Johannes Høsflot Klæbo är bara 25 år gammal, men redan en legendar inom längdsporten.
På måndagen tog han sin 46:e individuella världscupseger och tangerade därmed landsmannen Bjørn Dæhlies rekord.
Skidor • Publicerad 3 januari 2022
Johannes Høsflot Klæbo är i en klass för sig i årets Tour de Ski.
Johannes Høsflot Klæbo är i en klass för sig i årets Tour de Ski.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT

Finländaren Iivo Niskanen hängde i länge, men till slut fick även han ge sig. Masstarten över 15 kilometer i klassisk stil, i Val di Fiemme, tillhörde Johannes Høsflot Klæbo.

Precis som hela den här upplagan av Tour de Ski.

Stor tourledning

Annons

Norrmannen hakade av sitt sista hot, Niskanen, med knappt fyra kilometer kvar att köra. Sedan var det paradgata mot mål för Klæbo som därmed vunnit fyra av fem etapper i årets Tour de Ski. Inför tisdagens klassiska avslutning uppför Alpe Cermis leder han touren hela två minuter före Aleksandr Bolsjunov, Ryssland.

– Det var en fantastisk dag, vi hade fantastiska skidor. Jag verkar ha använt gårdagens vilodag på ett bra sätt. Det kändes fantastiskt i dag, säger Klæbo i segerintervjun i Viaplay.

Finländaren Iivo Niskanen höll andraplatsen för dagen, 21 sekunder bakom Klæbo, medan ryssen Aleksej Tjervotkin tog den sista platsen på pallen, ytterligare tre sekunder från segern.

Lika stor som Dæhlie

För Johannes Høsflot Klæbo var segern hans 46:e individuellt i världscupen. Därmed tangerade han landsmannen Bjørn Dæhlies rekord, och nu är det bara en tidsfråga – kanske sker det redan på tisdagen – innan Klæbo är ensam på toppen.

Om han vinner årets Tour de Ski blir han också den blott andre norrmannen att vinna tävlingen två gånger i karriären. Martin Johnsrud Sundby har mäktat med den prestationen tidigare.

För svenskt vidkommande stod Calle Halfvarsson för ännu en habil insats. Halfvarsson kunde inte utmana om de allra främsta placeringarna och tröttnade lite på sluten, men tog sig i mål som tolva, med en annan svensk, Oskar Svensson, närmast bakom.

Fakta: Tour de Ski, ställning

Herrar, efter fem av sex etapper:

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge.

2) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, +2.00.

3) Iivo Niskanen, Finland, +2.49.

4) Erik Valnes, Norge, +3.04.

5) Pål Golberg, Norge, +3.09.

9) Calle Halfvarsson, +4.40.

33) Oskar Svensson, +8.27.

47) Viktor Brännmark, +10.42.

49) Gustav Eriksson, +11.05.

52) Eric Rosjö, +11.30.

61) Gustaf Berglund, +14.06.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons