Annons

Garpenlöv om VM-truppen: "Trygg med laget"

Sista resan som förbundskapten leder till Finland.
Där hoppas Johan Garpenlöv avsluta tiden i Tre Kronor med stil.
Ishockey • Publicerad 11 maj 2022
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.Foto: Christine Olsson/TT

Kort efter att Svenska ishockeyförbundet presenterade Tre Kronors VM-trupp satt Johan Garpenlöv i en taxi på väg mot Arlanda.

Även om förbundskaptenen var något osäker på resans färdväg.

Annons

– Du vet att vi ska till Arlanda?

Varav taxichauffören svarade snabbt och kort:

– Ja.

– Okej. Det var en annan väg bara, svarade Garpenlöv.

"En bra trupp"

Planeringen, detaljerna och målsättningen kring Tre Kronors äventyr i Finland, främst i Tammerfors där Sverige kommer att spela sina gruppspelsmatcher, har han större koll på.

Och han känner att truppen ska kunna utmana alla lag om VM-guldet.

– Jag tycker att det är en bra trupp, som jag känner mig trygg med, säger han.

– Vi har en bra målvaktssida, jag tycker vi har en stark backsida med de som ansluter nu och vi har en stabil forwards-sida som jag hoppas få offensiv spets av.

Sedan Beijer Hockey Games, där Sverige avslutade med en 4–3-seger mot OS-mästarlaget Finland, har Seattles Adam Larsson anslutit tillsammans med Erik Gustafsson, Chicago, och Zugs Carl Klingberg.

Och fler förstärkningar kan det bli, både från NHL och SHL.

Annons

– Vi får känna efter vad vi behöver och vad vi är beredda att vänta på, säger han.

– Sedan har vi en SM-final som spelas på torsdag, där kan det finnas spelare som vi kan addera.

Tre Kronor måste anmäla minst 15 utespelare och två målvakter till lördagens premiär mot Österrike.

TT: Hur många kommer ni att anmäla till första matchen?

– Det får vi se. Vi har fyra matcher på fem dagar som vi börjar med. Vi måste fundera en och två gånger hur vi gör i början. Det får jag återkomma med.

TT: Hur länge är ni beredda att vänta på spelare?

– Vi kan vänta så länge vi vill, så länge de har möjlighet att komma hem och spela. Sedan är det vårt beslut, när det är stängt. Det är också en sådan fråga som jag får återkomma med, säger han.

– Det kan vara så att vi måste anmäla spelare för att vi inte har tillräckligt med spelare, det kan vara skador och sådant där under turneringen.

"Hyfsat normalt"

För Johan Garpenlöv blir resan till Finland den sista som Tre Kronors förbundskapten.

54-åringen tog över efter Rikard Grönborg sommaren 2019 och har fått sin tid som ansvarig påverkad av pandemin, restriktioner och allt som följde med covid-19.

Annons

– Jag tycker det känns bra. Det här mästerskapet blir väl hyfsat normalt. Vi har haft en resa med ett lag som vi har kunnat bygga. Vi har sluppit karantän, restriktioner och så vidare. Det känns naturligtvis bra. Vi hoppas att det blir så framöver också.

TT: Hur mycket tänker du på din framtid efter VM?

– Just nu tänker jag mest på VM. Man har inte tid att tänka på andra saker, det är fullt fokus på VM, säger Johan Garpenlöv.

Fakta: Tre Kronors VM-trupp

Målvakter: Oscar Dansk, Spartak Moskva, Magnus Hellberg, Detroit, Marcus Högberg, Linköping.

Backar: Christian Folin, Frölunda, Adam Larsson, Seattle, Henrik Tömmernes, Genève-Servette, Oliver Ekman Larsson, Vancouver, Rasmus Dahlin, Buffalo, Anton Lindholm, Dinamo Minsk, Erik Gustafsson, Chicago, Jonathan Pudas, Skellefteå.

Forwards: Linus Karlsson, Skellefteå, Max Friberg, Frölunda, Oskar Lang, Leksand, Elmer Söderblom, Frölunda, Anton Bengtsson, Rögle, Lucas Wallmark, klubblös, Joakim Nordström, klubblös, Carl Klingberg, Zug, Joel Kellman, Växjö, Nils Åman, Leksand, Emil Bemström, Columbus, Rasmus Asplund, Buffalo, Mathias Bromé, Davos.

Fakta: Tre Kronors VM-trupp

Ishockey-VM avgörs i Finland, Tammerfors och Helsingfors. Turneringen startar på fredag och håller på till och med den 29 maj.

Sverige spelar i Tammerfors och här är Tre Kronors matcher: Österrike på lördag, Tjeckien söndag, Storbritannien tisdag, Finland den 18 maj, USA den 21 maj, Norge den 22 maj, Lettland den 24 maj.

Så fortsätter VM: Kvartsfinaler den 26 maj, semifinaler den 28 maj, bronsmatch den 29 maj och final den 29 maj.

VM-trupperna får maximalt bestå av 22 utespelare och 3 målvakt. Men lagen får börja med minst 15 utespelare och 2 målvakter. Spelare kan anmälas under hela turneringen men måste vara anmälda minst två timmar före en de är tänkta att spela.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons