Annons

Klart: Spelschemat för damallsvenskan spikat

Piteå hoppades få åka på bortaturnéer likt NHL-lagen. Men när spelschemat för säsongen nu kommit står det klart att laget får åka kors och tvärs genom landet med ett par extra tuffa veckor i slutet av juli.
– Det känns inte rättvist, säger lagets anfallsstjärna Nina Jakobson.
Fotboll • Publicerad 1 juni 2020
Första derbyt mellan Kristianstads DFF och Vittsjö spelas den 12 juli.
Första derbyt mellan Kristianstads DFF och Vittsjö spelas den 12 juli.Foto: Lasse Ottosson

I fredags fick elitidrotten grönt ljus och nu har Svenska fotbollsförbundet publicerat ett nytt spelschema för damallsvenskan.

Sedan tidigare är det klart att Kristianstads DFF inleder med bortamatch mot Kopparbergs/Göteborg. Datumet är nu satt till söndagen den 28 juni.

Annons

Den 28 juni väntar också bland annat ett Skånederby mellan regerande mästarlaget Rosengård och Vittsjö. En av årets nykomlingar, Uppsala, ställs mot Djurgården på hemmaplan. Den andra nykomlingen Umeå som är tillbaka i damallsvenskan möter Piteå.

Den gången är resan på bara drygt 20 mil för Piteå. Därefter blir det betydligt tuffare. Allra värst ser det ut under ett par veckor i juli där lagets schema ser ut som följer:

• 12 juli: Uppsala, borta.

• 15 juli: Linköping, hemma.

• 19 juli: Vittsjö, borta.

• 26 juli: Växjö, hemma.

• 29 juli: Kristianstad, borta.

När man kommit ner till Kristianstad har man avverkat över 560 mil.

– Vi vet ännu inte riktigt hur vi ska resa, men om vi blir tvungna att åka buss då blir det ju ganska så tufft, säger Nina Jakobsson till TT.

– Det är ju inte rättvist skulle jag säga. Du kan ju inte åka raka vägen heller utan det tar flera dagar vilket kommer att påverka hur vi kan träna och alla sådana förberedelser, fortsätter hon.

Annons

När klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll dam (EFD) började pusslandet med spelschemat sade generalsekreterare Tomas Hoszek till TT att man ville se om det fanns möjlighet att pussla ihop bortamatcher, likt en NHL-tour för lagen i norr.

Men när spelschemat nu är publicerat finns endast ett sådant tillfälle för Piteå: efter matchen mot Kristianstad en 29 juli möter man Rosengård i Malmö den 2 augusti.

Nina Jakobsson hade gärna sett fler sådana lösningar.

– Man tycker ju att det borde vara en grej man ska hänsyn till. Det är en speciell situation, det vet ju alla, men serien måste ändå bli rättvis. Framför allt handlar det om att vi ska kunna prestera på matcherna. Det är svårt att säga nu, men som det låter kommer det att bli tufft, säger hon.

Piteå Tidningen skriver att klubben undersökt möjligheten att chartra ett plan – men att det är "uteslutet om inte någon miljonär hjälper till."

– Ja, det är klart att det hade varit drömmen men de pengarna vet jag inte om de finns. Nej, det är inte lätt, säger Jakobsson.

Seriens sista omgång är i nuläget planerad till den 15 november.

Damallsvenskan skulle ha startat i april men på grund av coronapandemin har man tvingats skjuta på säsongen.

Fakta

Hela KDFF:s spelschema

28/6: Kopparbergs/Göteborg (b).

5/7: FC Rosengård (h).

12/7: Vittsjö (b).

15/7: Eskilstuna United (b).

19/7: Uppsala (h).

26/7: Djurgården (b).

29/7: Piteå (h).

2/8: Umeå IK (h).

9/8: Linköping (b).

12/8: Växjö (h).

16/8: KIF Örebro (b).

23/8: Djurgården (h).

30/8: Kopparbergs/Göteborg (h).

6/9: Piteå (b).

13/9: Eskilstuna United (h).

27/9: Växjö (b).

4/10: KIF Örebro (h).

11/10: FC Rosengård (b).

18/10: Umeå IK (b).

1/11: Vittsjö (h).

8/11: Uppsala (b).

15/11: Linköping (h).

TT
Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons