Annons

Svenska i styrelsen i nya boxningsförbundet

Nu är det beslutat. Boxningsledare, bland annat svenska, bryter sig ur Internationella boxningsförbundet Iba och bildar ett nytt förbund – World Boxing.
Allt för att rädda kvar sporten i OS.
– Vi är stolta och glada över att ha varit delaktiga, säger Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm till TT.
Boxning • Publicerad 13 april 2023
Svenskar är med och bildar ett nytt internationellt boxningsförbund, för att rädda kvar sporten på OS-programmet. Arkivbild.
Svenskar är med och bildar ett nytt internationellt boxningsförbund, för att rädda kvar sporten på OS-programmet. Arkivbild.Foto: Frank Franklin II/AP/TT

I den interimistiska styrelsen finns det svenska boxningsförbundets vice ordförande Karin Mattsson. Hon sitter där än så länge som privatperson.

– Det finns inga nationer som medlemmar, man kan gå med först i maj. Vi i Sverige ska vänta och se hur det kommer att utforma sig och vi ska nu prata med svensk boxning om det här, säger Sjöholm.

Annons

– Det här är ett fullständigt nytt kapitel och det är väldigt roligt att Sverige varit ledande i detta nya kapitel, att vi vågat stå upp och vara delaktiga.

Återkommande skandaler

De ledande nationerna i skapandet av World Boxing (WB) har förutom Sverige varit USA, Storbritannien, Tjeckien och Nederländerna.

Skälet till att det nu bildas en helt ny världsomfattande boxningsorganisation är misskötseln av Iba, dess finanser, återkommande domar- och ledarskandaler i tävlingar och mästerskap samt den nära kopplingen till Ryssland. Detta har gjort att att Internationella olympiska kommittén (IOK) inte lät Iba organisera OS-kvalet och OS-tävlingarna i Tokyo 2021 och inte heller får heller få stå bakom kval och tävlingarna i Paris 2024.

Hoppas bli erkända av IOK

Internationella olympiska kommittén (IOK) har också tagit bort boxningen från OS-programmet i Los Angeles 2028.

– Det här är på många sätt en glädjens dag. Det bästa hade varit att vi hade en organisation som fungerar men nu är det inte så, säger Sjöholm.

– Vi anser att Iba har misslyckats i sitt arbete med att se till att boxningen kan vara kvar i OS, det är därför vi gör det här. Men vi har inte haft några officiella kontakter med IOK, det ska vi börja skapa nu för att förhoppningsvis bli erkända så att vi kan bevara boxningen i OS över tid. Det arbetet börjar nu.

Sjöholm berättar att det nya förbundet har 10 miljoner kronor för det här året.

– VM för seniorer kommer inte att kunna gå förrän 2025, men 2024 för ungdomar och juniorer. Det finns en plan för nya tävlingar, säger han.

WB ska ha basen i Schweiz och ha en styrelse med både ledare och aktiva. De två aktivas interimistiska platser tas av brittiskan Lauren Price, OS-guldmedaljör i Tokyo 2021 och den amerikanske OS-silvermedaljören Richard Torrez. Vid en kongress i november ska en styrelse väljas.

Planerna på en ny organisation började formas i maj i fjol då flera västnationers kandidater till Iba-styrelsen, bland annat Sjöholm, uteslöts på grund av falska anklagelser.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons