Annons

Klassiker ställs in för första gången: ”Vi tar vårt ansvar”

Den började redan 1958 och har spelats i 63 upplagor.
Nu kastar Alliansen in handduken och tvingas ställa in vinterns turnering.
– Med det som händer i samhället är vår inomhusfotboll en liten bagatell i det hela, säger Henrik Roth, ordförande i Kristianstads Fotbollsallians.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 27 november 2020
Alliansen ställs in för första gången någonsin och KDFF får inte chansen att försvara sin titel.
Alliansen ställs in för första gången någonsin och KDFF får inte chansen att försvara sin titel.Foto: Tommy Svensson

Söndagen den 27 december var det tänkt att Alliansens klassiska inomhusturnering skulle inledas i Kristianstad Arena.

Tävlingsledningen hoppades in i det sista och hade ett tiotal lag anmälda, men vid ett styrelsemöte i torsdags fattades det oundvikliga beslutet.

Annons

Turneringen ställs in.

Covid-19 går inte att dribbla bort och med den ökade smittspridningen i samhället och ett arrangemang som kommer allt närmare, var beslutet till slut ganska enkelt att ta.

– Det är klart att det känns tufft, turneringen har spelats i över 60 år varenda jul och nyår, men det var ändå ganska givet. Det finns inget annat att göra än att ställa in. Vi tar vårt ansvar, säger Henrik Roth.

”Det är klart att det känns tufft, turneringen har spelats i över 60 år varenda jul och nyår, men det var ändå ganska givet. Det finns inget annat att göra än att ställa in. Vi tar vårt ansvar.”
Henrik Roth
Henrik Roth, ordförande i Kristianstads Fotbollsallians.
Henrik Roth, ordförande i Kristianstads Fotbollsallians.Foto: Bosse Nilsson

Läget har länge varit ovisst för Alliansen – även om man hade öppnat för anmälningar och gjort en plan för hur man skulle kunna genomföra vinterns upplaga.

Men smittspridningen har ökat och i mitten på november skärptes de allmänna råden i region Skåne och gäller till och med den 13 december.

I de skärpta råden är huvudregeln är att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

Vilka besked det blir och vad som gäller efter den 13 december är i dag högst oklart, men Kristianstads Fotbollsallians med Henrik Roth i spetsen ser ingen ljusning.

– Det finns ingenting som tyder på att det ska ändras och att man ska kunna ta in en massa publik.

Med en månad kvar till Alliansens premiär väljer man därför att kasta in handduken.

– Vi kan inte ställa om fyra-fem dagar innan julhelgen.

Annons

Vad betyder detta ekonomiskt för Kristianstad FC, Åsums BK och Näsby IF, de tre klubbarna i Kristianstads Fotbollsallians?

– Vinsten försvinner och det handlar om 85 000-90 000 per förening, men samtidigt drar vi inte på oss några kostnader och Kristianstads kommun låter oss släppa de bokade halltiderna utan kostnad, säger Henrik Roth, som tar sikte mot en comeback under jul- och nyårshelgen 2021/22.

– Vi får gilla läget och ser fram emot nästa år i stället. Vi tror att det kommer att fungera på ett bra sätt och att suget kan vara större från många.

När det gäller den stora ungdomsturneringen Kristianstad Arena Cup, som startar 9-10 januari 2021 och drivs av Kristianstad FC, är ännu inga beslut om att ställa in tagna.

I dagsläget är runt 200 lag anmälda.

Bakgrund

Alliansen

”Alliansen”, med Kristianstads Fotbollsallians som arrangör och Kristianstadsbladet som medarrangör i många år, hade premiär i januari 1958 med Tollarps IF som första vinnare på herrsidan och tvådagarsturneringen spelades då i gamla Sporthallen.

1973/74 flyttade man över till Idrottshallen. Damturneringen föddes 1979/1980 och Lönsboda GoIF vann premiärupplagan efter finalseger mot Wä.

I den senaste upplagan tog Näsby IF sin första titel i herrklassen och Kristianstads DFF tog sin andra raka och totalt 16:e på damsidan.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons