Annons

Klubbdirektören lämnar – flyttar till Florida

VM i september blir slutpunkten för Tobias Groth i Kristianstad Kartingklubb.
I alla fall för den här gången.
Efter fyra år som ordförande och ett och ett halvt år som klubbdirektör lämnar han klubben.
Karting/Norra Åsum • Publicerad 16 augusti 2018
Snart står Tobias Groth på startlinjen för sista gången på Åsum Ring.
Snart står Tobias Groth på startlinjen för sista gången på Åsum Ring.Foto: ARNE FORSELL

För en tid sedan meddelade Jörgen Andersson att han skulle trappa ner på sitt engagemang i Kristianstad Kartingklubb.

Nu kommer nästa dråpslag för klubben.

Annons

Tobias Groth, klubbdirektör sedan februari 2017, avslutar sin tjänst efter VM på Åsum Ring 22-23 september.

– Det är blandade känslor, absolut. Jag har starka visioner och mål med verksamheten här och de finns fortfarande kvar i mig. Men samtidigt har jag lust att göra något annat också, säger Tobias Groth.

Beslutet är hans eget. Tobias Groth kommer att lämna Sverige och flyttar till Florida i höst.

– Den 27 september går flyget. Förhoppningen är att kunna jobba inom kartingen. Det är inget som är klart, men jag har några krokar ute. Kartingen är rätt stor i USA, det finns mycket pengar och många utövare. Däremot är de inte lika duktiga på att organisera sig. Här styrs det med hjärta och kunskap, medan det i USA är mer makt och kapital.

När tog du det här beslutet?

– Det var egentligen när jag var på semester i Florida i fyra veckor i sommar. Då kände jag att jag verkligen ville göra det här.

Under Groths år i klubben har Åsum Ring i princip blivit ett Mecka i kartingvärlden. Flera svenska mästerskap, EM-deltävlingar och nu om drygt en månad ett andra världsmästerskapet på kort tid.

Dessutom utsåg FIA VM-tävlingen 2016 och Kristianstad KK till ”Årets kartingarrangör” i samband med bilsportgalan i Wien.

– Jag känner en otrolig stolthet. Det vi tillsammans har gjort under de här fem åren är egentligen omöjligt för en klubb som äger sin anläggning och som har så många ideella krafter. Vi har en av de främsta anläggningarna i världen, då syftar jag främst infrastrukturmässigt och organisatoriskt, säger Groth.

Vem som tar över efter Tobias Groth i klubben är inte klart.

Annons

Det kan dröja innan tjänsten är tillsatt.

– Vi har inte riktigt bestämt oss i styrelsen hur vi vill ha det. Men någon slags klubbchef kommer vi att ha. Vi har styrelsemöte den 5 september och kommer då bestämma om vi ska göra en offentlig ansökan, säger Marcus Oredsson, ordförande i Kristianstad Kartingklubb.

Det är ingen jättebrådska, det är snart vintersäsong. Men samtidigt är detta en tjänst som inte vem som helst kan sitta på. Tobias har gjort ett enormt arbete, säger

Ja, vad säger du om att Tobias Groth lämnar?

– Det är tråkigt att han bestämt sig för att sluta. Han har som sagt gjort ett fantastiskt arbete och har haft en stor betydelse för klubben, säger Oredsson.

Tobias Groth hoppas att den som tar över uppdraget har samma starka låga som han själv haft under åren.

– Ingen är oersättlig, men det är inte så lätt att hitta sådana som mig om du förstår vad jag menar. Det behövs en ny klubbchef, visionerna i klubben finns redan, nu behövs det någon som vill utföra dem och trampa på daglig nivå och hela tiden göra småjusteringar, säger Tobias Groth.

Daniel GrozdanovskiSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons