Annons

Knäböjning tillåts på USA:s fotbollsplaner

Efter växande kritik häver fotbollsförbundet i USA en kontroversiell regel som har förbjudit spelare att gå ner på knä när nationalsången spelas före matcherna.
Fotboll • Publicerad 11 juni 2020
Den amerikanska storspelaren Megan Rapinoe knäböjer i samband med att USA:s nationalsång spelas före en match mot Nederländerna i Atlanta, den 18 september 2016.
Den amerikanska storspelaren Megan Rapinoe knäböjer i samband med att USA:s nationalsång spelas före en match mot Nederländerna i Atlanta, den 18 september 2016.Foto: John Bazemore/AP/TT

Gesten används som en del i Black lives matter-rörelsen för att protestera mot rasism och polisvåld mot svarta.

"Vi ber om ursäkt till våra spelare – särskilt våra svarta spelare – till personalen, fansen och alla som stödjer att rasism ska utrotas", skriver förbundet.

Annons

Förbudet mot att gå ner på knä infördes 2017, sedan USA:s superstjärna Megan Rapinoe knäböjt under nationalsången för att visa sitt stöd för Colin Kaepernick, den spelare i ligan för amerikansk fotboll, NFL, som fick stor uppmärksamhet när han började knäböja under nationalsången säsongen 2016.

"Det har blivit uppenbart att den här regeln är fel och frångår det viktiga budskapet i Black lives matter-rörelsen", meddelar förbundet och fortsätter:

"Vi har inte gjort tillräckligt för att lyssna – särskilt inte på våra spelare – för att förstå och medge de faktiska och betydelsefulla upplevelser som svarta och andra minoriteter har i vårt land", säger förbundet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons