Annons

"Kongen" flyttar hem till Kristianstad

Nu flyttar landets största rallytävling, Momentum Kong Christian Race hem igen till Kristianstad. I slutet av april är det dags för årets upplaga av den populära tävlingen.
Sport • Publicerad 23 januari 2004

Efter ett antal år i Broby och senast i Glimåkra har Kristianstads MK bestämt sig för att flytta Momentum Kong Christian Race tillbaka till Kristianstad.

Ett beslut som bygger på att årets rally ingår som deltävling populära Super-Cupen och då vill man passa på att göra någonting extra av arrangemanget. Någonting som underlättas av att vara "mitt i stan".

Annons

– Bland annat blir det en halvtimmes TV-sändning i Viasat Sport och då tycker vi att vi vill visa upp Kristianstad. Sedan är det också lättare att jobba med sponsorer om vi håller till stan, berättar biträdande tävlingsledaren Kerstin Lindén.

– Trots allt är det i Kristianstad "Kongen" hör hemma. Anledningen till att man flyttade tävlingen till Östra Göinge i slutet av 90-talet var närheten till tävlingsvägarna. Rallyt avgjordes på grusvägarna kring Glimåkra och Lönsboda och då föll det sig naturligt att även ha start och mål där. Men nu är det nya tankegångar hos Kristianstad MK, berättar Kerstin.

– Vi kommer att köra första och andra specialsträckan i närheten av Kristianstad. Då blir det lättare för stadspubliken att följa rallyt, samtidigt som det inte blir så lång transport för rallyekipagen upp till tävlingsområdet i trakterna norr om Glimåkra.

Några planer på att lämna landets finaste rallyvägar, som finns just i nordost Skåne, finns inte. Tre av specialsträckorna kommer fortfarande att köras på klassiska "Kongen-vägar".

– Självklart behåller vi våra välkända och av hela landets rallyförare uppskattade sträckor, de är ju Kongens kännetecken. En bidragande orsak till flytten är också den fina responsen klubben mött hos kommunen. Centrum för tävlingen blir i och kring Ishallen, planer som kommunen stött till ett hundra procent.

– Känns jätteroligt att ha kommunens stöd och det här stödet borgar för att tävlingen blir en höjdare.

Ett annat skäl till att man återvänder till Kristianstad är att South Swedish Rally saknas i stan. Tidigare hamnade "Kongen" lite i skuggan av EM-rallyt, men sedan detta flyttade till Växjö för tre år sedan är det lite för lite rallyaktivitet i Kristianstad, menar Kerstin.

– Det ska vi ändra på nu! Drygt 200 rallyekipage mekaniker och publik innebär åtskilliga tusen personer tävlingsdagen, så visst blir det drag i Kristianstad den 24 april.

Tommy Svensson

RALLY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons