Annons

Körigt för Niklas Olofsson

Helgen blev inte riktigt som 20-årige gokart-talangen Niklas Olofsson från Kristianstad Kartingklubb tänkt sig. Han diskades från Golden Summer 2009 och slutade sist i deltävlingen i Cambio Cup när dessa avgjordes på Åsum Ring.
Sport • Publicerad 18 augusti 2009
Niklas Olofsson hade det tungt på Åsum Ring. Bild: Bosse Nilsson
Niklas Olofsson hade det tungt på Åsum Ring. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Men det började bra för den Djurrödfödde föraren som vann samtliga kvalheat och hade bäst tid av alla deltagare. Lagom till finalen började dock problemen hopa sig.

Niklas och hans gäng fick informationen att det var tillåtet att byta två däck och passade därför på att lägga på två nya. – Men när det sedan var dags för start så var vi tvungna att byta bort dem. I stället fick vi lägga på två omärkta träningsdäck, säger Niklas Olofsson, som blev diskad för däckbytet efter att det inkommit en protest, och blev även förpassad till att starta sist i Cambio Cup-loppet.

Annons

Rörigt värre. Och det var inte de enda problemen för Niklas. Han valde att ändra på lufttrycket och testa att gå ner i luft efter kvalloppen.

– Men det gick inget vidare. Resultatet blev att jag fick sämre grepp. Och go-kart är en inställningssport, så sådana här saker är otroligt viktiga, påpekar Niklas Olofsson.

Kristianstadssonen är inne på sitt åttonde år som go-kartförare och sitt fjärde i klass KZ2, som är kartingens värstingklass. Och han har snabbt gjort sig ett namn bland eliten i Sverige. För några veckor sedan körde Niklas SM nere i Malmö och i finalen var han en av de snabbaste.

Tyvärr skar motorn i kvalet och han tvingades bryta. Därför fick han i finalen starta som 33:a, och naturligtvis utan chans till seger.

Han körde ändå upp sig till en hedrande niondeplats.

– Det kändes riktigt surt, eftersom jag visste att jag var lika bra som vinnaren, säger Niklas Olofsson.

Cambio Cup, som Kristianstad KK är med och delarrangerar, är en tävlingsserie där förarna själva är med och utformar regler och bestämmer var tävlingarna ska hållas.

– I flera år har vi fått förtroendet att arrangera den här deltävlingen. Det tolkar vi som ett gott betyg, kommenterar Jörgen Andersson, som är en av de ansvariga i Kristianstad Kartingklubbs styrelse. Hur gick det då i Cambio Cup-loppet för Niklas?

Nej, dessvärre gick det inte mycket bättre där. I och med diskningen tidigare fick han starta sist av de tävlande, en placering han inte lyckades förbättra.

– Klart man är väldigt besviken. Framförallt i Golden Summer-finalen, där jag hade som mål att vinna, känns det väldigt snöpligt, säger Niklas Olofsson. Nästa stopp för Niklas är Lidköping om två veckor och deltävling nummer fyra i Cambio Cup, innan avslutningsfesten går av stapeln i Linköping den 3 oktober.

Annons

– Det är bara att lägga denna helgen bakom sig och blicka framåt, avslutar Niklas Olofsson. Helgens stora vinnare hette i stället Anton Leek och körde för SMK Örebro. Han segrade i de bägge finalerna och behåller därmed sin totala ledning i Cambio Cup.

Kristianstad KK-föraren Morgan Thörnqvist imponerade i Yamaha-klassen där han vann före en annan Kristianstadkille, Tommy Nilsson.

Hjalmar Tell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons