Annons

Krisen i KFC – så ska klubben räddas: ”En jäkla utmaning”

Hela havet stormar i Kristianstad FC och föreningens existens står på spel.
Nu måste det till kraftiga åtgärder för att klubben ska räddas.
– Nu krävs det att vi sluter ihop som klubb, säger Andreas Andersson, som tillsammans med Jonas Svensson kommer att driva klubben efter att ordförande Lars Åkerman tackar för sig.
Fotboll/Kristianstad • Publicerad 4 juni 2018
Jonas Svensson och Andreas Andersson ska lotsa KFC ur krisen.
Jonas Svensson och Andreas Andersson ska lotsa KFC ur krisen.Foto: Tommy Svensson

Kristianstad FC:s ordförande Lars Åkerman har lämnat sitt uppdrag. De som ska ta leda krisarbetet i KFC är Andreas Andersson och Jonas Svensson, som tidigare var vice ordförande i klubben.

Kristianstadsbon Andreas Andersson, som är vd och ägare av företaget Comne Work , valdes in i styrelsen i samband med årsmötet i våras. Då hade han inte en aning om hur allt låg till gällande KFC:s akuta situation.

Annons

– Jag kom in för att hjälpa föreningen och få ordning på vissa delar. Men det var först när jag hade tagit fram underlag gällande helhetsbilden för ekonomin som jag insåg hur akut situationen var. Tänk om vi hade upptäckt detta i november då hade vi varit i en helt annan sits. Det är tufft mitt i en säsong. Jag vet inte om de inte hade haft riktig koll innan eller valt att blunda…, säger Andreas Andersson, som inte vill rikta kritik till någon enskild person för att det ser ut som det gör med ekonomin.

KFC:s skuldberg är enormt.

Totalt har KFC skulder på 6,5-7 miljoner kronor.

Runt 2 miljoner i skulder till styrelsemedlemmar.

800 000 i banklån.

2,6 miljoner i leverantörsskulder.

50 000 i interna skulder i föreningen.

Och så den mest akuta skulden på en miljon till Skatteverket, som behöver betalas in under det här året.

Vad tänkte du när du såg siffrorna?

– Detta blir inte roligt. Men ju längre tiden gått så har jag blivit mer positiv och tror att det går att lösa om vi har en gemensam plan i föreningen.

Annons

Den stora boven i dramat är sponsorintäkterna där det, enligt klubben, har blivit ett bortfall med 1,7 miljoner.

– Det stämmer, där ligger vi sämst till och det är där det brister mest. Klubben har budgeterat med 1,7 miljoner uträknat på hela året. Och klubben trodde väl att man skulle sälja in hela den summan före säsongen började, men det har man inte lyckats med. Den ju bli ett mindre bortfall när vi summerar året.

Läget är akut i KFC – och arbetet för att rädda klubben har inletts.

Den mest drastiska åtgärden är att skära ner på den största utgiftsposten – lönekostnaderna – som i dag uppgår till 3,2 miljoner kronor per år där de argentinska spelarna från samarbetsklubben Club Atlético San Jorge inte ingår i den tidigare nämnda summan eftersom den argentinska klubben står för allt gällande spelarna.

Det nya förslaget för de runt 50 personerna som finns på lönelistan är radikalt. Nästan en halvering av lönerna för resten av säsongen. KFC vill spara in 150 000-200 000 kronor i månaden.

– Det är enda sättet för oss att lyckas, att få ner det så mycket. Och skulle vi lyckas med det förslaget skulle vi få arbetsro och kunna fokusera på att dra in pengar på andra sätt. Sedan får vi se hur vi löser det till nästa säsong.

Kan det bli tal om uppsägningar?

– Vi har två på kansliet och skulle vi ta väck någon så skulle mycket av arbetet med ungdomssektionen, som vi värnar om, bli drabbat. Och det vill vi inte.

Inledande träffar med spelartruppen och personalen har gjorts. Ännu är man inte i hamn – men Andreas Andersson ser positivt på saken.

– Vi haft diskussioner med spelarna i två veckor. Jag hoppas ha allt klart innan den här veckan är slut. Men man förstår ju spelarna, det är en hård neddragning.

Annons

Hur har spelartruppen reagerat?

– De har tyckt att det är tråkigt. En del har tyckt att man skulle ha kommit med det här tidigare och den besvikelsen köper jag. Annars känner jag en förståelse från spelarnas sida, även om inte alla är glada.

En annan v-i-k-t-i-g punkt Andreas Andersson lyfter fram i krisarbetet är att den unga klubben en gång för alla måste bli ett – från ungdomssidan – till A-laget.

– Vi måste få ihop föreningen till en förening. Allt går att lösa men då gäller det att man jobbar gemensamt mot samma mål och så har det väl inte alltid varit i den här föreningen som jag har förstått det. Det är en fin organisation som har varit lite spretig sedan klubbarna slogs ihop. Det har inte fungerat så bra. Det går inte att det bara är tre, fyra personer som jobbar. Alla måste hjälpa till.

Även de låga publiksiffrorna i inledningen av säsongen har sin del i KFC:s prekära situation. Men redan till förra veckans match mot Torn där 528 åskådare tog sig till Kristianstads fotbollsarena såg man ett embryo till något positivt.

– A-lagsspelarna var ute på skolorna och promotade sig själva inför matchen. Det delades ut fribiljetter och det kom lite folk på matchen. Det var faktiskt första matchen i år som vi gick plus förutom premiärmatchen.

Klubben kommer inom kort att starta en ”Rädda KFC-kampanj” där hemmaderbyt mot Mjällby AIF 1 juli blir livsviktigt för klubbens framtida existens.

– Då kommer vi att kampanja och försöka få dit så mycket folk till matchen som det bara går och att folk kan sponsra oss inför matchen. Det kommer att bli lite evenemang i samband med matchen och så tror jag stenhårt på det här med att A-laget och ungdomarna kör grejer ihop. Det finns stora möjligheter om vi jobbar tillsammans. Vi har möten hela tiden om hur vi ska utforma evenemanget.

Men summa summarum så står föreningen på ruinens brant. Konkurshotet finns hängande över föreningen.

– Hade det varit ett företag så hade det varit väldigt nära konkurs, men som förening tycker jag att man bör reda ut sådana här saker. Vi kommer göra allt för att kapa kostnader och försöka få ner driftkostnaderna. Det kommer att bli en jäkla utmaning.

Annons

Har ni varit i kontakt med kommunen?

– Inte än vad jag känner till. Men givetvis kommer vi föra en dialog med dem med. Vi vill inte dölja något och det är enda sättet för ledarna och medlemmarna att tro på framtiden ihop med oss.

Daniel GrozdanovskiSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons