Annons

Krisen kan gynna MFF:s Europasatsning

Fotbollens ekosystem kan förändras i grunden i coronakrisens spår.
Kan det vara en fördel för exempelvis Malmö FF?
Fotboll • Publicerad 12 juni 2020
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö FF uppgav nyligen på ett medlemsmöte att man kan få uppvisa 50 miljoner kronor i minusresultat när bokslutet för 2020 redovisas och att omsättningen kan falla med 100 miljoner kronor.

– I ett dåligt scenario är det kring den nivån vi ligger. Men då handlar det om allting. Allt från att matcherna spelas utan publik till ett uteblivet Europaspel och uteblivna spelarförsäljningar, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Annons

Den skånska storklubben står bäst rustad inför coronakrisen. MFF har med sina 216 miljoner kronor i likvida medel på egen hand mer pengar i sin kassa än vad övriga 15 allsvenska konkurrenter får ihop tillsammans (203 miljoner kronor).

– Men kassan vill vi ju använda för att behålla försprånget i Sverige. Så det gäller att vara så smart som möjligt i det man gör just nu, säger Carlnén.

"Nya verkligheten"

TT: Ni har som uttalade mål att vara bäst i Sverige, ledande i Norden och etablerade i Europa. Får ni rucka på målet att bli etablerad i Europa under rådande coronapandemi?

– Jag känner inte att vi behöver rucka på det, men däremot behöver man förstå hur den nya verkligheten ser ut. Precis som vi påverkas även alla andra i Europa, säger Carlnén.

Andra klubbar, som tillhör samma nivå som MFF i den europeiska näringskedjan, lever mycket på sin spelarutveckling och försäljning till större klubbar och bättre ligor, framhåller han. Malmö vill också bli bättre på den biten, men enligt Carlnén är det kanske en fördel just nu att MFF inte har spelarförsäljningar som huvudsaklig inkomst.

– Det är till och med så att om vi lyckas på rätt sätt nu kan vi kanske ta ett steg närmare en etablering i Europa tack vare att andra har det som en huvudinkomst. Men det är alldeles för tidigt att säga egentligen, för vi vet inte hur spelarmarknaden kommer att se ut.

Mellanskiktet blir billigare?

TT: Kommer vi ens att få se några större spelarförsäljningar under sommaren?

– Jag tror fortfarande att unga och talangfulla spelare kommer att generera höga övergångssummor. Det kommer nog inte försvinna, men det finns nog ett mellanskikt av spelare som det kommer att vara annorlunda för. Det kommer nog att bli en ny prissättningsnivå och en som säkert är lägre än vad den är i dag.

Inom de europeiska klubbarnas intresseförening ECA är Uefas ekonomiska regelverk (Financial Fair Play) ett stort samtalsämne just nu.

– Ur ett europeiskt perspektiv är det betydligt fler klubbar nu som kämpar för att säkerställa sin likviditet. Vi vet inte just nu vilket utrymme Financial Fair Play ger för ett negativt resultat och negativt kapital de kommande två åren. Det kommer säkert att justeras med anledning av coronan, säger Carlnén, som sitter med i ECA:s exekutiva kommitté.

"Sämre konkurrensfördelar"

Annons

De ekonomiska kraven styr exempelvis huruvida en klubb får delta i de europeiska cuperna.

– Hur ska det systemet se ut för att man inte ska stjälpa klubbar som nu kanske ett enstaka år gör ett negativt resultat? Samtidigt ska man inte släppa igenom klubbar som inte kontinuerligt når upp till kraven. Att få en balans i det är det viktiga, säger Carlnén.

Nu väntar till slut en allsvensk premiär, men fotbollen får spela utan publik på obestämd tid. Om det dröjer alltför länge innan åskådarna får återvända till arenorna kan de svenska klubbarna få det än svårare att konkurrera ute i Europa.

– Nu kanske man släpper upp det till 25 procent (publikkapacitet) i vissa länder i Europa. Skulle vi komma väldigt långt efter skapar det sämre konkurrensfördelar för svenska klubbar i Europa. Samtidigt ska det balanseras med smittorisken, säger Niclas Carlnén.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons